Gondolatkísérlet a Spurs újjáépítésére

2020. január 18. - Poolikutya

Megfigyelésem szerint a San Antonio Spurs legtöbb rajongója azt szeretné, hogy a szeretett csapatuk kötelezze el magát az újjáépítés mellett. Ehhez elengedhetetlen lenne, hogy elcseréljék a veterán magot, különösen az Aldridge–DeRozan duót, mert velük nem lehet se tankolni, se komolyabb sikerekért harcolni. A következő sorokban felmérem, hogy szerintem kik és miért lehetnének (reális) cserepartnerek.

lma_dmdr.jpg

Tovább

Oklahoma Kerberosza

Kerberosz (Cerberus) a görög mitológiából ismert háromfejű kutya, aki az alvilágot őrzi. Mivel 3 feje van, ezért több irányból, s akár egyszerre különböző pontokon is képes harapásokat ejteni az áldozatán. Ha az egyiket valaki levágná, akkor még mindig marad kettő, ami végzetes károkat okozhat az ellenségben. Úgy tartják, hogy az NBA-ben az irányító a csapat feje (agya), s van egy csapat, aminek Kerberoszhoz hasonlóan 3 van. Az Oklahoma City Thunder nemcsak az idei szezon egyik legkellemesebb meglepetését szolgáltatja eddig, hanem egy új szörnyeteg megteremtője is: Chris Paul, Shai Gilgeous-Alexander és Dennis Schröder együtt a liga legfélelmetesebb triója.

hoopshype.jpeg

Tovább

Itt az idő: már kell Fultz játékáról beszélni

Markelle Fultz profi pályafutása nagyon nehezen indult. 1/1-es választottként óriási elvárásokkal kellett szembesülnie, miközben egy rejtélyes sérülés is hátráltatta. Ez nemcsak az általános teljesítményére volt kihatással, hanem a dobómozdulatára is. Noha az NBA előtt sem számított igazi nehéztüzérnek, de az egyetemen elfogadható hatékonysággal triplázott, ráadásul a nehezebb dobásokba is rendszerint beleállt. Sem ebből, sem az elképesztő atletikai képességéből nem láttunk eddig sokat, ugyanakkor idén végre folyamatosan játszik, helyenként egész elfogadhatóan.

cbs_sports_2.jpg

Tovább

Mikor nem jön a Joker?

Az NBA tele van statisztikai anomáliákkal. Ha elég sokáig keresnénk, akkor valószínűleg minden játékos esetében felfedezhetnénk valamilyen furcsaságot. Ezeknek egy bizonyos szint után nincs is értelmük, például azzal talán már fölösleges lenne foglalkozni, hogy mennyire feküdte meg a kedd esti taco LeBron James gyomrát. Van azonban egy olyan jelenség, ami már az előző idényben is foglalkoztatott engem, s többé-kevésbé idén is felütötte a fejét: Nikola Jokic gyengén teljesít novemberben. Tényleg így lenne? Tényleg nem jön a Joker egy leosztásnál sem?

slam_online_1.jpg

Tovább

Halleluka: Luka Doncic első 100 meccse az NBA-ben

Luka Doncic váratlanul hamar lett az NBA egyik legmeghatározóbb játékosa. Képzettsége, sokoldalúsága szinte páratlan, statisztikáit pedig csak a liga történetének legjobbjaihoz lehet mérni. Nem ritka, hogy előkerülnek olyan összehasonlítások, hogy LeBron James újoncként elért számai mennyire egybevágnak Doncic mutatóival. Magic Johnson és Larry Bird neve is gyakran felmerül, ha valakihez hasonlítani próbálják a Dallas fiatal irányítóját, illetve a dobáskiválasztás miatt James Harden neve is sokszor előjön. Utóbbival ugyan nem foglalkozom most, de a többi említett legenda mutatóival összevetettem azt, hogy Doncic milyen számokat hozott pályafutása első 100 meccsén az NBA-ben.

cbs_sports_1.jpg

Tovább

Játékosok, akik nem hasonlítanak egymásra

Az NBA mellett a másik szenvedélyem a mozizás. Közel azonos intenzitással követem a filmvilágot, mint a kosárlabdát, sőt, hasonló gyakorisággal írok cikkeket filmekről is. (Ezt a mondatot nem úgy képzeltem el, hogy reklámozzam magamat, de ha már így alakult, akkor a figyelmetekbe ajánlom a Kult blogot.) Mivel Szilveszter napján szokás vicces dolgokkal foglalkozni, ezért úgy döntöttem, hogy összekötöm a két kedvenc témámat. Ehhez kölcsönvettem a nagyszerű Hetedik sor közepe ötletét, akik tavaly decemberben olyan színészeket tettek egymás mellé, akik nem hasonlítanak egymásra. Megvizsgáltam, hogy vannak-e olyan játékosok az NBA-ben, akik ugyanígy nem hasonlítanak egymásra. Dobpergés: vannak!

Tovább

Hogy állnak a bajnokok karácsonykor?

Mindig is érdekelt, hogy mennyire érdemes nézegetni a tabellát a szezon egyes pontjain, például karácsonykor. Ez már egy olyan időpont, amikor elég sok meccset játszottak le ahhoz, hogy már ne kelljen kicsi mintáról beszélni, ugyanakkor az újonnan épülő csapatok még csak eddigre kezdenek igazán összeállni. Hasonló vízválasztó időpont még az All-Star szünet is, de most karácsony van, vagyis az alábbi kérdést érdemes jelen pillanatban feltenni: hogyan állnak a későbbi döntősök, bajnokok karácsonykor? És kik jutnak idén a döntőbe?

pinterest.jpg

Tovább

Hogyan pótolja a Boston Al Horford játékát?

Al Horford különleges játékos. A legtöbb meccsen „csak” védekezik és jó döntéseket hoz a pályán, de amikor szükség van arra, akkor képes akár 25-30 pontokat is felpakolni a palánkra. Ő tipikusan olyan készségekkel és adottságokkal rendelkezik, amik alapján bármelyik csapatba gond nélkül be lehetne illeszteni. Amikor Bostonba igazolt, akkor is zökkenőmentesen ment neki a váltás, s úgy tűnik, hogy most is ez a helyzet Philadelphiában. Ez így szép és jó, de mi történt a Boston játékával azóta, hogy távozott? 

slam_online.jpg

Tovább

Az úttörő Lou Williams és követői

Lou Williams a modern kori hatodik ember prototípusa az NBA-ben. Akármikor beszáll a padról, mindig lendületet tud adni a csapatának, és általában a meccset záró ötösökben is helye van. Williams egy igazi úttörővé nőtte ki magát az elmúlt években, mivel nemcsak a pontszerzésben jeleskedik a kispadról érkezve, hanem a játékszervezésből is kiveszi a részét. Korábban nagyon ritka volt, hogy egy csere egyszerre jeleskedjen mindkettőben, de mostananság egyre több csapatra jellemző, hogy egy olyan játékost tudnak bevetni a kispadról, aki a pontszerzésben és az előkészítésben egyszerre vállal nagy szerepet.

heavy.jpg

Tovább

Amikor Michael Jordan ligaelit triplázó lett

A mai NBA-ben megkerülhetetlen kérdés a triplázás. Lehet szeretni, lehet utálni azt a jelenséget, hogy minden évben több hármast dobnak rá a csapatok, mint az azt megelőző idényben. Egy biztos: ez a játékelem annyira meghatározó lett, hogy egy-egy csapat potenciálját is úgy vizsgáljuk, hogy sorra vesszük a jól triplázó játékosaiknak a számát. De hogy indult ez a jelenség? Mi adott ekkora lökést a triplázás térnyerésének? Szerintem minden egyetlen szabálymódosításra vezethető vissza.

fox_sports.jpg

Tovább