Hack-a-GM

2,973 tripla az örökkévalóságnak

2021. december 15. - Agárdi László Lehel

Hosszú ideje már csak az volt a kérdés, hogy Stephen Curry mikor dönti meg Ray Allen 2,973 alapszakaszban bedobott triplás NBA-rekordját, és nem az, hogy megdönti-e. A vártnál talán egy-két meccsel később, és kicsit nyögvenyelősebben ugyan, de a New York Knicks ellen megtörtént a rekorddöntés, és már 2,977-nél jár Curry számlálója. Hogyan érte el ez a két játékos ezt az 5,950 triplát, és ki lehet az, aki Curry elé kerülhet egyszer?

maxresdefault_1.jpg

Stephen Curry játékát nagyon hamar megkedveltem azt követően, hogy a ligába került, bár a korai éveiről csak két emlékem van: vérremenő csatákat vívott Monta Ellisszel, hogy melyikük nyeri az elmúlt hónap legtrükkösebb dobása díjat, illetve rengeteget küszködött a bokáival. Furcsa dolog az emlékezet, mert valójában csak a harmadik, 2011/12-es szezonjában kellett komolyabb időt kihagynia emiatt, ekkor csak 26 meccsen tudott játszani (a lehetséges 66-ból), egyébként az első nyolc szezonjából hétszer is elért legalább 74 meccset, sőt, hatszor legalább 78 találkozó is összejött neki. Mindezt csak azért említem, mert ez alapján Currynek az volt a végzete, hogy megdöntse Allen rekordját, és ezt támasztja alá az alábbi ábra is.

bedobott_triplak_szezononkent.png

Önmagában nem szerencsés ilyen összehasonlításokat tenni, mivel Curry egy sokkal több triplát dobó NBA-be érkezett meg, mint amibe Allen, illetve Curry rengeteget tett is azért, hogy a triplák mennyisége eszkalálódjon, de az egyes szezonjaikat összehasonlítva is látható, hogy csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz meg az előzés. Curry csak abban a két szezonjában (3., 11.) jegyzett kevesebb bedobott triplát, amikor sérülések miatt kevesebbet is játszott, egyébként minden egyes szezonjával szélsebesen közelített a nagy elődhöz - a 2021/22-es szezonban is egyelőre kevesebb a bedobott triplája, de ha elkerülik a sérülések, akkor ez bőven változni fog. Curry a 13. szezonja harmadánál szárnyalta túl azt a triplamennyiséget, ami Allennek 18 idény alatt jött össze.

hatekonysag.png

A mennyiség mellett a minőség is adott mindkét játékosnál, elvégre Allen 40,02%-kal tüzelt kintről pályafutása során, míg Curry jelenleg 43,13%-on áll. Noha Allen hatékonysága is extra, a különbség jelentős, és ez is lehetővé tette Curry számára, hogy 526 kísérlettel kevesebből álljon 4 bedobott triplával jobban. Itt ismét meg illik említeni, hogy Allen egy kevesebb triplára építő ligába érkezett meg, és pályafutása során 5,7 kísérletet átlagolt, míg Curry 8,7 triplába áll bele a karrierje során, és a 2015/16-os szezontól kezdve 11,3 ráemelt triplát átlagol meccsenként, míg Allen a pályafutása legaktívabb éveiben átlag 7,5 alkalommal próbálkozott.

Azt is érdemes megnézni, hogy játékrészekre lebontva miként alakultak a bedobott triplák száma.

allen_triplak.png

curry_triplak.png

dobott_triplak.png

Ezt a három ábrát egyben kezelném, mivel ugyanazokat az adatokat tartalmazzák, csak különszedve, illetve egymással összevetve. Allen kördiagramján jól látszódik, hogy a második negyedeket leszámítva egyenletesen hozta a triplákat, ebben a játékrészben viszont kevesebb hármast dobott, de kevesebb kísérlete is volt – ez nem meglepő, sok játékos a második negyedekben kapja az adott mérkőzésre szóló pihenőjének a legnagyobb részét. Curry esetében az a szembeötlő, hogy az első és a harmadik negyed sokkal dominánsabb, mint a második és a negyedik, ugyanakkor ez valahol a Warriors védjegye is, hogy megnyomják ezeket a játékrészeket, és a 2014-2019 közötti Warriors esetében nagyon gyakori volt az is, hogy a sztárok teljes egészében kiülhették az utolsó 12 percet. Az összevetésben az egyik érdekesség, hogy Allen a magához képest kevésbé aktív második negyedével is pont ebben a játékrészben van még Curry előtt, de ez várhatóan szintén megváltozik még a 2021/22-es szezonban. A másik érdekesség, hogy Allen mennyivel több triplával rendelkezik a mérkőzések hosszabbításaiban, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy ő 77 olyan meccsen játszott, ami nem ért véget 48 perc után, míg Curry csak 32-n.

triplaszazalek.png

Allen esetében a sokkal több hosszabbításos meccs ellenére is el kell ismerni, hogy hatékonyabban dobta a hármasait a mérkőzések ezen periódusában, mint az új rekordtartó. Curry mellett szól viszont, hogy a rendes játékidő mind a négy negyedében pontosabban céloz eddigi pályafutása során, mint ahogyan azt tette Allen, aki cserébe sokkal kiegyensúlyozottab szállította a triplákat hatékonyság terén, főleg az első három negyedben. Említést érdemel még, hogy Curry esetében statisztikailag is alátámasztható az a feltevés, hogy a harmadik negyedekben képes a leginkább megőrülni, elvégre ebben a játékrészben van a legtöbb bedobott triplája, illetve ekkor is céloz a legpontosabban.

curry_30_labon_tulrol.png

Ha már szóba kerültek a megőrülések, Curry esetében fel lehet hozni a nagyon távoli triplákat is. Sajnos csak a 2013/14-es szezonig visszamenőleg elérhetőek ezek a statisztikák, de így is rendkívül látványos, hogy mit csinál 30 lábon (9,14 méter) túlról. Ezekben a dobásokban egyaránt benne vannak azok a kísérletek, amiket a negyedek végén a lejáró játékidő miatt hajít el, illetve azok is, amikbe csak úgy beleáll a logó környékéről, mert úgy érzi, hogy onnan is be tudja dobni, ennek fényében érdemes kezelni azt a 32,11%-os hatékonyságot, amit a 383 nagyon távolról eleresztett triplájából hoz.

Végezetül két dologról érdemes még elmélkedni: hol állhat meg Curry, illetve van-e olyan játékos jelenleg a ligában, aki letaszíthatja őt egy napon a trónról? Kézenfekvő az utóbbival kezdeni, mivel James Harden pályafutása során már 6,918 triplába állt bele, míg Curry 6,903-ba, ugyanakkor a bedobott hármasok terén 468 trojka Curry előnye. Amennyiben a Warriors játékosát nem kerülik el a sérülések a pályafutása utolsó harmadában, akkor az sem kizárt, hogy még aktív játékosként kénytelen lesz végignézni, hogy Harden beelőzi őt. Amennyiben jól alakulnak Curry dolgai, akkor még erre a szezonra be lehet írni úgy 240-260 triplát, a folytatásra pedig ennél is többet. Az szerintem nem egy túlzó becslés, ha a következő három szezonjában átlagosan 70 meccsen 12 triplát dob rá 40%-os hatékonysággal, mert benne van, hogy ennél is többet, illetve ennél is jobban fog rádobni, és ha csak ezt tartja, akkor az még egy ezres, és akkor ott tartunk, hogy a 2024/25-ös idény végére van 4,200 triplája. Addigra 37 éves lesz, úgyhogy némileg lehet abban kételkedni, hogy bírja-e addig ezt a temptót, mert igencsak megterhelő az, amit csinál a rengeteg labda nélküli mozgásával, de eddig nincs annak se jele, hogy miért ne tudná ezt fenntartani még éveken keresztül, és azt sem nehéz látni, hogy a 2024/25-ös idény után is még képes lesz produktív maradni – eleve a 2025/26-os szezon végéig van szerződése, és ne vessük el teljesen annak a lehetőségét se, hogy ez nem pályafutása utolsó megállapodása.

Visszatérve arra, hogy ki döntheti meg a rekordját: az az igaszág, hogy a jelenleg ligában lévő játékosok közül egyedül Hardenről tudom elképzelni, és az ő esetében is csak a vázolt forgatókönyv szerint. Az igazán vajkezű játékosok közül Klay Thompson körül sok a kérdőjel, illetve valószínűleg nincs is hátra annyival több a pályafutásából, mint csapattársáéból, ha egyáltalán több van még neki hátra, Seth Curry már 31 éves és most jár 625 bedobott triplánál, Joe Harris 30 éves és így tart 874-nél, Luke Kennard hiába fiatal és 42%-os triplázó a karrierje során, nehéz róla elképzelni, hogy valaha is lesz elég dobása ehhez, míg Duncan Robinson ha 10 évig hozza azt, amit eddig, akkor is legfeljebb odáig juthat, ahol most van Curry és Allen. Buddy Hield is érdekes lehet, mert neki van már 1253 bedobott triplája, és a pályafutása során felülről súrolja a 40%-ot, illetve az elmúlt 2+ idényében rá is emel meccsenként 9,9 triplát, de ő is már 29 éves, és kérdéses, hogy meddig maradhat olyan szerepben, amiben ennyit próbálkozhat

Trae Youngot kikiáltották már sokan sok helyen az új Stephen Currynek, és vannak is hasonlóságok a két kosaras között, de neki egy saját bejáratú Draymond Greenre lenne szüksége, aki levesz a válláról a szervezés terhéből, illetve tud neki is könnyű helyzeteket teremteni – 23 évesen az 573 bedobott tripla szép, a 34,9% kevésbé, viszont az idei 39,4% bizakodásra adhat okot. Akiket még érdemes megemlíteni, de kétséges, hogy lesz-e valódi esélyük: Zach LaVine (925 tripla, elmúlt 2+ évben 8 kísérletből 39,8%); D'Angelo Russell (931 tripla 35,8%-kal, hullámzó hatékonyság a pályafutása során); Donovan Mitchell (808 tripla, de be van eddig betonozva 36% körül); Jayson Tatum (677 tripla, elmúlt 2+ szezonban 7,5 kísérletből 38,3%); Devin Booker (845 tripla, de beállt az elmúlt években 5,5-6 kísérletre). Hiába az egyre több hármas ligaszinten, optimális esetben nehéz azt látni, hogy ki döntheti meg Curry rekordját.

 

Adatok forrásai: nba.com/stats, basketball-reference.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr9416784320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása