Hack-a-GM

Minden idők leghatékonyabb támadójátéka

2021. október 12. - Agárdi László Lehel

Számos statisztikával alá lehet támasztani, hogy minden idők leghatékonyabb támadójátékát láthattuk a 2020/21-es idény során az NBA-ben, és az elmúlt 5 év tendenciái is ebbe az irányba mutatnak. Mindehhez részben hozzájárult egy 2016-os szabályváltoztatás is, és meglehet, hogy egy újabb szabályváltoztatás tesz pontot ennek a korszaknak a végére, és nyit meg egy másikat.

maxresdefault.jpgArról órákig lehetne vitatkozni, hogy milyen lenne az ideális támadójáték, már csak azért is, mert mindenkinél másmilyen súllyal számít az élvezhetőség, a látvány és a hatékonyság. Utóbbi ugyanakkor egy olyan dolog, ami sokkal nagyobb szerepet játszik a sikerességben, de mit sem ér az egész, ha egy kiemelkedő hatékonyságú támadógépezet úgy védekezik, hogy a mindenkori ellenfél még hatékonyabban tud támadni. Nehéz megítélni, hogy a kollektív támadójáték inkább azért van jelenleg sosem látott magasságokban, mert fejlődik liga, vagy nagyobb szerepet játszik ebben az, hogy a védekezés háttérbe szorult. Az elég valószínűnek tűnik, hogy mindkét tényező szerepet játszik, csak az a kérdés, hogy melyik milyen mértékben, és itt jegyezném meg, hogy végig az alapszakaszbeli teljesítményekkel foglalkozom.

Disclaimer: az alábbiakban elég sokszor szerepel a „legjobb” kifejezés, ehhez képzeljen mindig mindenki tetszés szerinti nagyságú idézőjelet.

legmagasabb_ligaatlag_offensive_rating.png

Már az első ábrával megkezdem az olvasó befolyásolását, elvégre a címben az szerepel, hogy „Legmagasabb ligaátlag offensive rating”, ami alapján a 10 legjobb kollektív támadószezont láthatjuk, de ugyanígy helytálló lenne az a cím is, hogy „Legmagasabb ligaátlag defensive rating”, ami már a 10 legrosszabb kollektív szezont jelentené védekezésben – a ligaátlag offensive rating és defensive rating törvényszerűen mindig megegyezik. Azért esett a választásom mégis az előbbire, mert most a támadójáték van középpontban, és így nyugodtan játszhatok Churchillt. Kitűnik, hogy ezen statisztika alapján minden idők 5 legjobb támadószezonját az elmúlt 5 idényben láthattuk, és a 2020/21-es idény ezek közül is jelentősen kiemelkedett. Egy statisztika ugyanakkor nem statisztika, úgyhogy áskálódjunk tovább.

legmagasabb_csapat_offensive_rating.png

Egy fokkal izgalmasabb, hogy csapatként melyik együttes tudta hozni a legjobb támadójátékot az NBA történetében. A 2019/20-as idényben a Dallas Mavericks döntötte meg ezt a rekordot, míg az ezt követő szezonban 7 csapat is felülmúlta a teljesítményüket. Az új rekordot az a Brooklyn Nets állította fel, amelyikben Kevin Durant, James Harden és Kyrie Irving is szerepelt, ugyanakkor ez a trió 8 meccs alatt mindössze 202 percet töltött a pályán egyszerre – félelmetes belegondolni, hogy mire lennének képesek támadásban, ha egy egész szezont együtt tudnának játszani... Érdekesség: az első 10 közül épphogy kiszoruló Los Angeles Lakers a 115,6-es mutatójával az 1986/87-es idény óta tartotta a rekordot, mielőtt azt felülmúlta a 2018/19-es Golden State Warriors.

legmagasabb_csapat_defensive_rating.png

Ahogy támadásban, úgy védekezésben is olyan csapatok alkotják az első 10 listáját, amelyek az elmúlt 3 szezon során kerültek fel ide, és rögtön feltűnik, hogy a 2020/21-es Portland Trail Blazers minden idők 2. legjobb támadójátéka mellett minden idők 3. legrosszabb védekezését is hozta, de se ők, se a Sacramento Kings nem tudták felülmúlni a 2018/19-es Cleveland Cavalierst. Itt is érdemes megjegyezni, hogy a listáról épphogy lemaradó 1992/93-as Dallas Mavericks milyen sokáig tartotta a rekordot a 114,7-es értékével, és ezt döntötte meg a Cavaliers, illetve a Phoenix Suns is a 2018/19-es idény végén.

legmagasabb_ts.png

A támadójáték hatékonyságának az egyik legjobb fokmérője a pontszerzési hatékonyság, bár ezzel csak a nyilvánvalót írtam le. A 2016/17-es idény előtt gyakorlatilag elképzelhetetlen volt, hogy a ligaátlag megközelítse az 55%-os True Shooting mutatót, míg a 2020/21-es idényben összesen 3 csapat nem érte el ezt az 55%-ot, az Orlando Magic (52,7%), az Oklahoma City Thunder (53,9%) és a Cleveland Cavaliers (54,3%), miközben a ligaátlag kilőtt felfelé. Az elmúlt 5 évben megfigyelhető töretlen növekedés két tényezőből fakad, a több bedobott triplából és a hatékonyabb büntetőzésből – ezekre hamarosan kitérek.

legmagasabb_csapat_ts.png

Egy újabb mutató, ami alapján Steve Nash a Brooklyn Netsnél minden idők legjobb támadójátékával rukkolt elő a legelső vezetőedzőként töltött szezonjában, és nem is kevéssel tudtak hatékonyabban pontot szerezni, mint korábban bármelyik csapat az NBA történetében. A Miami Heat 2013/14-ben összehozott 59%-át sokáig csak a Golden State Warriors tudta megugrani, akikről nem túlzás azt állítani, hogy ebben az időszakban sok szempontból a liga előtt jártak, az elmúlt idényben viszont a Nets megsemmisítette a Warriors korábbi rekordját, és még 4 másik csapat is beférkőzött a legjobb 10 közé. Megjegyzendő, hogy a Top 10-ből 4 csapatban is játszott Kevin Durant.

legmagasabb_ligaatlag_3fgm.png

Az elmúlt jó néhány év egyik legnagyobb matematikai felfedezése, hogy 3>2, és ha létezne, akkor talán még matematikai Nobel-díjat is kaphatna az, aki erre rájött. Drasztikus mértékben emelkedett az elmúlt években, hogy átlagosan hány triplába áll bele egy csapat, és ebből következett az is, hogy a bedobott triplák száma is nőtt. Ez a tendencia valamivel régebbre nyúlik vissza, mint az eddig említettek, ugyanakkor ebben az esetben is szemmel látható, hogy nagyobb ugrás történt a 2015/16-os és a 2016/17-es idény között.

legmagasabb_ligaatlag_3fg.png

Minden idők 10 leghatékonyabban triplázó szezonjából 7 a 2007/08-as idény óta született, míg a maradék 3 egy olyan ligában, amiben a mainál közelebb volt a triplavonal – ezzel a 3 szezonnal korábban külön is foglalkoztam. Érdekes módon az elmúlt 5 szezonból csak 2 fért fel erre a listára, ugyanakkor a 2020/21-es idényben csak századokon múlt, hogy ne ez legyen az NBA történetének leghatékonyabban triplázó szezonja.

legmagasabb_csapat_3fgm.png

Az alapszakaszt megnyerő Utah Jazz sosem látott tempóban gyártotta a hármasokat, és úgy döntötték meg a Houston Rockets 2018/19-es rekordját, hogy ehhez csak 43 kísérletre volt szükségük, míg korábban a Rockets 45,4 próbálkozásból ért el 16,1 bedobott triplát. A Top 10 minden tagja az elmúlt 5 évben került ide, a mezőny fele a 2020/21-es idényben, ezen felül a Dallas Mavericks tavaly, míg a Houston Rockets mind a 4 olyan szezonjában, amikor Mike D'Antoni irányította őket.

legmagasabb_csapat_3fg.png

Érdekesség, hogy a legjobb százalékkal célzó csapatok toplistájába egyedül a 2020/21-es Los Angeles Clippers tudott beférkőzni az elmúlt 5 évből, és itt is hasonló a szórás, mint a kollektív szezononkénti bontásnál. A legjobb csapatteljesítmények közül 4 is abból az időszakból származik, amikor átmenetileg közelebb vitték a triplavonalat.

legmagasabb_ft.png

A 2016/17-es idény előtt egy fontos szabályváltoztatást iktattak be, ami jelentős hatást gyakorolt a csapatok büntetőszázalékára, és így közvetve a True Shooting mutatójukra is. Az NBA 2016 nyarára megelégelte a sok játékmegszakítást, amit az elburjánzó Hack-a-Shaq taktika okozott, ezért bevezették, hogy nemcsak a 4. negyed utolsó 2 percében büntetik egy büntetővel és a labdabirtoklás visszaadásával a játéktól távolt elkövetett faultokat, hanem minden negyed utolsó 2 percében. Ugyanilyen büntetést kell a változtatás értelmében kiszabni arra is, aki a labda játékba hozatala előtt követ el szabálytalanságot a mérkőzés során, és szigorították azt is, hogy mi minősül flagrent szabálytalanságnak, hogy kiiktassák azokat az eseteket, amikor egy játékos ráugrik a másik hátára, hogy időveszteség nélkül fújjanak szabálytalanságot.

A módosítás hatására nem csökkent jelentősen az eldobott büntetők száma, a 2016/17-es idényben például 0,3 büntetővel dobtak csak kevesebbet a csapatok, mint a szabályváltoztatás előtti szezonban, viszont jelentősen emelkedett az, hogy a ligában milyen gyakorisággal érnek célba az egypontosok. Minden idők 10 legjobb hatékonyságából 5 az elmúlt 5 évből származik, ezalatt háromszor dőlt meg az 1973/74-es idényben felállított All-Time rekord, közte az előző 2 idényben, viszont a 2020/21-es szezon így is kiemelkedik az ezt megelőző 4 évhez viszonyítva a 77,8%-ával.

legmagasabb_csapat_ft.png

Minden idők legpontosabban büntetőző csapatát is azmúlt szezonban láthattuk, a Los Angeles Clippers megdöntötte a Phoenix Suns egy évvel korábbi rekordját. Mivel itt is két olyan csapat áll az első két helyen, akik a 2020/21-es idényben érték el az eredményüket, ezért ez is hozzátehet ahhoz, hogy ezt a szezont tekinthessük minden idők kollektívan legjobb támadóidényének.

legalacsonyabb_ftafga.png

Az egy mezőnykísérletekre eső büntetőkísérletek száma soha korábban nem volt olyan alacsony, mint a 2020/21-es idényben, és az említett szabályváltoztatás óta minden szezon befért a 10 legalacsonyabb rátával rendelkező közé. A következő szezontól egy újabb szabálymódosítás lép életbe, ami azt próbálja majd elérni, hogy kevesebb legyen a természetellenes mozdulatokkal kiharcolt büntető. Ez nagyon üdvözlendő lépésnek tűnik, javíthatja a szurkolói élményt, a mérkőzések élvezhetőségét, ugyanakkor ennek lehet egy olyan hozadéka, hogy a már amúgy is alacsony FTA/FGA ráta még kisebb lesz, illetve a kollektív büntetőszázalék is visszább csúszhat, ami azért is tudott növekedni, mert az elmúlt években nagyobb arányban dobtak büntetőt azok, akik biztosabban tudják azt értékesíteni, és ha nekik kevesebb büntetőjük lesz, akkor ez az arány úgy is elmozdul, ha közben a rosszabb büntetőzőknek nem emelkedik a kísérletszámuk.

legkevesebb_ligaatlag_eladott_labda.png

A támadójátéknak szintén nagyon jó fokmérője lehet az is, hogy egy csapat mennyi labdát ad el. Vegytisztán összehasonlítani különböző korszakokat ebben nem annyira szerencsés, elvégre ezt befolyásolhatja a diktált tempó, valamint az is, hogy mi ellen kell védekezni – ezt most bármiféle statisztikai alátámasztás nélkül vetem ide, de számomra logikusan hangzik, hogy egy olyan korszakban könnyebb lehetett eladott labdákat kiharcolni, ahol a védő tudta, hogy az ellenfél legfeljebb 20 láb távolságról fog dobni, mint egy olyanban, ahol egyre gyakrabban engednek el egyes játékosok akár 28-30 lábról is egy triplát, mivel az előbbiben sokkal kisebb területre összpontosult a játék. Ettől függetlenül jól mutat, hogy a 2020/21-es idényben átlagolták a csapatok a legkevesebb eladott labdát azóta, hogy azt az 1973/74-es szezonban elkezdték feljegyezni.

legmagasabb_ligaatlag_astto.png

Önmagában a gólpasszokról is lehetne hasonló dolgokat mondani, mint az eladott labdákról, ezért inkább egyből arra térnék rá, hogy hány gólpasszra jutott egy eladott labda az egyes szezonokban, mert ebben hozta az egyik leglátványosabb fejlődést az NBA az elmúlt 5 évben. Az 1991/92-es idényben felállított rekord 25 éven keresztül érintetlen maradt, az elmúlt 5 évben viszont mindig sikerült ennél jobbat hozni, a 2020/21-es szezonra pedig elképesztő magasságokba szökkent ez a mutató. Noha az előző két szezonhoz képest csökkent valamennyit a pace, a 99,2-es érték így is a 19. legmagasabb abból a 49 szezonból, amiből ez ismert, nem lehet a lassú tempóra fogni a kiemelkedő gólpassz/eladott labda mutatót.

legmagasabb_csapat_astto.png

Csapatszinten soha egyetlen együttes sem járatta biztosabban a labdát, mint a 2020/21-es Phoenix Suns, legalábbis a gólpassz/eladott labda mutató alapján. Nem sokon múlt az sem, hogy ne ők, hanem a San Antonio Spurs döntse meg a Detroit Pistons 2005/06-os rekordját, és ugyan az első 10 közé másik csapat nem fért be másik 2020/21-es csapat rajtuk kívül, de a Top 20-ba beférkőzött azért a Memphis Grizzlies (13.), az Indiana Pacers (14.), a Denver Nuggets (19.) és a Brooklyn Nets (20. is.

Sok minden szól amellett, hogy a 2020/21-es volt minden idők legjobb szezonja a támadójátékot nézve, és ha ezt nem is jelenteném ki tényszerűen, de annyit azért mindenképpen, hogy ez volt minden idők leghatékonyabb szezonja. A Nets két komoly rekordot is felállított, de egyet-egyet a Jazz, a Clippers és a Suns is elért, de a liga összes csapatára kivetített statisztikák közül is számos megdőlt. Ha az elmúlt 5 évet vizsgáljuk, akkor azt is elmondhatjuk, hogy összességében nézve ez volt az 5 leghatékonyabb támadóidény az NBA történetében. Ehhez hozzájárulhatott részben az is, hogy 2016-ban miként szabályozták a Hack-a-akárki eseteket, de ugyanezen a nyáron történt az is, hogy Kevin Durant a Golden State Warriorshoz igazolt, illetve ekkor lett Mike D'Antoni is a Houston Rockets és James Harden edzője.

Durant csapatváltásával összeállt minden idők legjobb támadójátékosai közül kettő, míg D'Antoni kezei alatt Harden is All-Time támadójátékossá vált, a Rockets pedig új szintre emelte azt a triplázásra építő játékot, amit addig Steve Kerr két évvel korábbi Warriorshoz érkezésével kötöttek össze sokan. Durant mindhárom Warriorsnál töltött idényében jelenleg is All-Time Top10-es True Shooting mutatót hozott a Golden State, míg D'Antoni mind a 4 Houstonja befér a jelenlegi All-Time Top 10 meccsenként bedobott triplával záró csapat közé. Ez a két csapat kiváló alapot szolgáltatott annak, hogy ilyen magasságokba repüljön a kollektív támadójáték is néhány év leforgása alatt, a mostani Netsre pedig akár úgy is lehet tekinteni, hogy valamilyen szinten a korábbi Warriors és Rockets fúziós továbbfejlesztése.

 

Adatok forrása: statmuse.com

Az adatokról: a Statmuse számai helyenként eltérhetnek a Second Spectrum adataihoz képest, amik az NBA hivatalos oldalán találhatóak, ugyanakkor ott nagyon sok adat csak az 1996/97-es idényig visszamenőleg érhető el. Az offensive rating esetében például különböznek az adatok az egyes források szerint, a Basketball-Reference jellemzően egy harmadik értéket ad meg, ezek az eltérések az egyes adatszolgáltatók számítási módszerei közti különbségekből adódnak, ugyanakkor az egyes sorrendeken érdemben nem változtatott volna az sem, ha másik adatszolgáltató számait veszem alapul.

Kiemelt kép forrása: Chris Smoove YouTube

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr4316717266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása