Hack-a-GM

Középtávoli dobások a mai NBA-ben

2021. március 01. - Agárdi László Lehel

Az elmúlt évek során elképesztő ütemben alakult át a játék képe, és ennek az egyik leglátványosabb eleme, hogy eltűntek a középtávoli dobások. Egy-egy játékos vagy csapat igyekszik szembe menni ezzel a trenddel, vagy éppen nem tudomást venni erről, és néhányan ebből képesek előnyt is kovácsolni. A középtávoli dobások egyik utolsó mohikánja DeMar DeRozan volt, de úgy tűnik, hogy ő is belátta, hogy nem ez a jövő, miközben csapata, a San Antonio Spurs így is vezeti a ligát középtávoli kísérletek számában, illetve ezeknek a hatékonyságában is. A serpenyő másik oldalában pedig ott van az a Utah Jazz, akik Quin Snyder érkezése óta hasonló elveket követnek, mint amiket a Morey-D'Antoni-Harden trió fémjelezte Houston Rockets példának állított fel, és idén csapatként kevesebb középtávolit vállalnak meccsenként, mint amennyit Russell Westbrook egyedül.

56891e2524_0.jpeg

Az NBA, illetve a Second Spectrum az 1996/1997-es idényig visszamenőleg tárol, illetve tesz közzé arról adatokat, hogy egy csapat a pálya melyik területeiről engedte el a dobásait. Ez volt egyébként az utolsó szezon abból a 3-ból, amikor a közelebbi triplavonallal kísérleteztek a ligában, majd az ezt követő évben drasztikusan visszaesetett az átlagosan elengedett triplák száma, hogy aztán szép lassan ismét egyre többet próbálkozzanak kintről a csapatok. A 2012/2013-as idény vízválasztónak bizonyult, és nemcsak azért, mert ez volt az az év, amikor először átlagoltak legalább 20 rádobott triplát a csapatok, hanem azért is, mert először fordult elő, hogy egy csapat 15-nél kevesebb középtávolival próbálkozzon. Ez a csapat – nem meglepő módon – a Houston Rockets volt, akik James Harden megszerzése után kötelezték el magukat azon felfogás mellett, hogy ezeknek a dobásfajtáknak a számát drasztikusan csökkenteni kell, és azóta minden évben az övék volt a legkevesebb elengedett középtávoli. Harden távozott, de a Rockets továbbra is kitart az elvei mellett, ugyanakkor idén mégsem ők támaszkodnak a legkevésbé erre a fegyverre, hanem a Utah Jazz.

jazz_es_rockets_kozeptavolik.png

A Rockets árnyékában kevésbé volt feltűnő az elmúlt években, de a Jazz szintén hosszú ideje elköteleződött amellett, hogy a középtávolik számát csökkenteni kell – egész pontosan 2014-ben érkeztek el a szemléletváltáshoz, amikor Quin Snyder lett a csapat edzője. Azóta minden évben ott szerepelnek a 7 legkevesebb középtávolit vállaló csapat között, bár az esetükben nem lehet olyan drasztikus váltásról beszélni, mint a Rockets esetében, mégis az egyik úttörői voltak ennek a trendnek. Snyder kinevezése mellett az is egy fontos lépés volt a csapat részéről, hogy 2013-ban nem igazolták vissza azt az Al Jeffersont, aki az utolsó idényében 6,9 középtávolit engedett el 39,9%-kal, mellette pedig a 4,4 középtávolit vállaló Mo Williams (38,7%), valamint a 3,6 kísérletet átlagoló Paul Millsap (37,3%) is távozott, ezzel a csapat 3 legaktívabb középtávolizója ment el tőlük. A következő években Gordon Hayward, Trey Burke, valamint Derrick Favors előszeretettel dobálta még ezeket, de 5 kísérlet fölé egyikük sem ment, és csak nagyritkán nézett be bármelyikük is 4 fölé. Az elmúlt években Ricky Rubio (3,7 és 2,7 kísérlet a két szezonjában) még dobálhatott valamennyire középtávolikat, míg mostanra ez Donovan Mitchell privilégiuma, de neki is csak 2,7 kísérlete van idén.

triplak_az_elmult_evekben.png

Ahogyan említettem, a 2012/2013-as idény volt az első, ahol átlagosan 20 triplával próbálkoztak a csapatok, míg azóta elképesztő ütemben nőtt a kísérletek száma, egészen az idei évig. A most futó szezonban alig növekedett a triplák száma a tavalyihoz képest, ugyanakkor a hatékonyság rengeteget javult. Itt érdemes azt is megemlíteni, hogy a Jazz egyelőre történelmi magasságokban tartózkodik, mivel nekik meccsenként 16,9 bedobott triplájuk van, és ha ezt tartani tudják, akkor történelmet írhatnak. 39,6%-os hatékonyságuk a 3. legjobb a mezőnyben, 42,8 kísérletük pedig a legtöbb, ugyanakkor a Rockets az előző két szezonban egyaránt túlszárnyalta ezt a mennyiséget. A legnagyobb különbség, hogy ők akkor nem tudták olyan szintű minőséggel ötvözni a mennyiséget, mint idén a Jazz – a Rockets tavaly 34,5%-kal, tavalyelőtt 35,6%-kal triplázott. 

triplak_evente.png

Megfigyelhető, hogy a kísérletek emelkedése mellett a hatékonyságban nincs jelentős változás az elmúlt 20 évben, bár azt azért ki kell emelni, hogy idén a leghatékonyabbak a tripladobók, mióta bevezették a hárompontos vonalat, vagyis egyelőre a csapatok túlszárnyalják azt a 36,687%-os mutatót is, amit még lekerekített vonal mellett ért el a mezőny. Mivel a kísérletek száma érdemben nem befolyásolja a hatékonyságot, ezért sokkal jobban megéri triplát vállalni, mint középtávolit, és ezt az elmúlt években unalomig ismételték már nagyon sokan. Az 1996/1997-es idényben a Charlotte Hornets 51%-kal, míg a Boston Celtics 47,7%-kal értékesítette ezeket a kísérleteit, míg azóta a Golden State Warriors 2017/2018-as idényben elért 47%-a volt a legjobb, idén pedig a San Antonio Spurs és a Brooklyn Nets viszi a prímet 46,5%-kal. Matematikai alapon el lehet mondani, hogy nekik csak akkor érné meg ezeket a dobásokat vállalni, amennyiben legfeljebb 31%kal tripláznának, de a leggyengébb kinti tűzerővel rendelkező Rockets is 33%-kal dobja a trojkákat. Egyes csapatok ugyanakkor mégis előszeretettel támaszkodnak a középtávolikra, mivel ezzel változatosabbá, kevésbé kiismerhetővé tehetik a támadójátékukat, elvégre egy üres középtávoli a legtöbb játékosnak jobb helyzet, mint egy kiszorított helyzetből eleresztett tripla.

steph_curry_kozeptavoli_es_tripla.png

Steph Curry nevét szokás felemlegetni, mint akinek a hatására hatalmas lendületet kapott az a tendencia, hogy a középtávolikat egyre jobban kiszorították a triplák, és ez az ő esetében is megfigyelhető, mivel az első éveihez képest jelentősen kevesebb középtávolit ereszt el meccsenként. A 2011/2012-es, valamint a 2019/2020-as idénye valamennyire kakukktojás, mert sok meccset kihagyott ezekben a szezonokban, de ezen kívül is elmondható, hogy kiváló hatékonysággal értékesítette ezeket a dobásokat, csak ő éppen azon kivételek közé is tartozik, akik számára nem igazán létezik rossz helyzet a triplavonalon túlról, sőt, ha valakire igaz ez egyáltalán, akkor az ő. Mindezek ellenére, vagy éppen ezért mégis időnként előveszi ezt a fegyvert, és ezáltal is sokkal nehezebben lehet őt levédekezni, mert annyira félnek az ellenfelek a tripláitól.

derozan_kozeptavolijai.png

DeMar DeRozan ugyanakkor került a ligába, mint Curry, és ő még nála is több alkalommal próbálkozott középtávolikkal, annak ellenére is, hogy hatékonyságban elmaradt a Warriors kiválóságától. Annak a fő oka, hogy miért maradt meg a középtávoliknál, hogy sosem tudott megbízható triplát kifejleszteni magának, vagy legalábbis sosem tudott kellő mértékben megbízni a saját kinti dobásaiban, de ennek ellenére is ponterős szezonokat tudhat maga mögött. Az elmúlt években a játékszervezésre is kezd nagyobb hangsúlyt fektetni, ezáltal máshogy is védekeznek ellene, és részben ennek is köszönhetően egyre kevésbé támaszkodik a középtávolijára. Az elmúlt másfél évben szemmel láthatóan jobban megválogatja azokat a helyzeteket is, amikbe beleáll, és ez nemcsak azt eredményezi, hogy kevesebb középtávolit enged el, hanem azt is, hogy a hatékonysága ezzel párhuzamosan kategóriákat ugrott. Már a tavalyi szezon is messze kiemelkedet a pályafutásából, és idén erre még rá tudott tenni egy lapáttal, és az 53%-os mutatójával a liga egyik legveszélyesebb középtávolizója lett. Azon 70 játékos közül, akik legalább 50 középtávolival próbálkoztak a szezon során, az övé az 5. legjobb hatékonyság. Érdemes megjegyezni, hogy az 53,2%-kal tüzelő LaMarcus Aldridge is megelőzi például, egyáltalán nem véletlen, hogy a Spurs dobja a legtöbbet innen, ahogyan az sem, hogy ők a leghatékonyabbak ebben. (Mindkét kategóriát holtversenyben vezetik, előbbiben a Magic, utóbbiban a már említett Nets áll mellettük.)

russell_westbrook_kozeptavolija.png

Russell Westbrookot két okból kifolyólag érdemes kiemelni: egyrészt – egy-egy kivételtől eltekintve – nincs nagy különbség abban, hogy szezononként mennyi középtávolit enged el, másrészt holtversenyben övé a meccsenként eleresztett legtöbb középtávoli ebben az idényben. Különösen érdekes, hogy ez a holtverseny közte és Bradley Beal között alakult ki, vagyis a Wizards mindkét sztárja előszeretettel épít erre a játékelemre, és Westbrookra olyan szempontból nem lehet panasz, hogy magához képest közepesen jó a hatékonysága idén, vagyis máshol vannak a gondok az összhatékonyságával, mert a TS%-e így is borzalmas. A Wizards hiába engedi el a 3. legtöbb középtávolit, 40,6%-os összhatékonyságuk csak a 15. a ligában. Az is izgalmas, hogy tavaly a Rocketsben játszva sem hazudtolta meg magát, ahol összesen 297 középtávoliba állt bele, míg csapattársai összesen 101-be; a második legtöbb kísérlettel PJ Tucker zárt, neki 21 próbálkozása volt. 

Sosem volt még arra példa, hogy a legtöbb középtávolit vállaló játékos olyan kevés próbálkozással vezesse a ligát, mint amennyit a Wizards két hátvédje átlagol. Fejenkénti 6,2 kísérletüknél kevesebb az, amit a Utah Jazz csapatként emel rá, bár erre korábban a Rockets is képes volt már, hogy kevesebb kísérletük legyen, mint a legaktívabb játékosoknak. A legtöbbet talán mégis az az adat mondja el a középtávolik kikopásáról, hogy a 2012/2013-as szezonban, amikor a Rockets elkezdte erőteljesen minimalizálni ezeknek a dobásoknak a számát, csak 3 csapat dobott rá kevesebb középtávolit, mint az idén legtöbbet próbálkozó San Antonio Spurs és Orlando Magic. Curry, DeRozan és Westbrook 3 különböző utat tett meg az elmúlt években, hogy miként kezelték ezt a tendenciát, ugyanakkor Curry abban a hatalmas előnyben volt, hogy neki pályafutása elején is csak egy fontos fegyvernek számított a sok közül, míg DeRozan és Westbrook esetében a legfontosabbnak. DeRozan példája ugyanakkor azt is megmutatja, hogy sosem késő változtatni, elvégre csak újoncként dobott rá kevesebb középtávolit, mint idén. Eközben 7 gólpassza karriercsúcs, ahogyan a 89%-os büntetőzése és a 60,8%-os True Shooting mutatója is. A legszebb az ő történetében, hogy egy olyan csapatban volt képes megváltoztatni a játékát, amelyik a leginkább támaszkodik az ő régi kedvenc fegyverére.

 

Adatok forrásai: nba.com/stats, basketball.reference

Kép forrása: Deseret News

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr8516443294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása