Hack-a-GM

Áttekintés a Deadline előtt - Nyugat

2017. február 12. - Agárdi László Lehel

2000px-transfer-down_up_svg.pngMár csak alig két hétig, egészen pontosan február 23-ig cserélhetnek egymással a csapatok, vagyis közeledik a Trade Deadline. A közeli dátum ellenére még nem sok minden történt idén a csereügyleteket illetően, ráadásul a pletykák száma is viszonylag alacsonyan mozog, legalábbis az elmúlt évekhez képest. Ettől függetlenül érdemes azért megvizsgálni, hogy az egyes csapatoknál milyen mozgásokra lehet számítani, illetve azok miként befolyásolhatják azoknak a rövid-, közép- és hosszú távú mozgásterét. 

15. Phoenix Suns A nyugati sereghajtó háza táján több játékos távozására is reális esély lehet. A lejáró szerződésű PJ Tucker iránt várhatóan több rájátszásban is érdekelt csapat be fog jelentkezni, már amennyiben kellően olcsón hajlandóak lesznek tőle megválni. Rajta kívül Tyson Chandler és Brandon Knight elcserélése kerülhet napirendre, ugyanakkor mindkettejük elboltolását nehezítheti, hogy 2, illetve 3 további évre szerződéssel rendelkeznek a szezont követően. Amennyiben egyiküket sem sikerül cserélni, még akkor is kioszthatnak a nyáron egy maximum szerződést, ugyanakkor Alex Len számára új szerződést kell adjanak. Más szempontból ugyanakkor nagyon is fontos lenne mindkettejük elcserélése, mivel hosszabb távon egyértelműen nem rájuk szeretnének építeni, jelenleg pedig csak a fiataloktól veszik el a játéklehetőséget, ráadásul a nyári játékosbörzéről is minden bizonnyal egy hátvéddel fognak gazdagodni, ami szintén Knight megtartása ellen szól. 

14. Los Angeles Lakers Az utóbbi napok hírei arról szóltak, hogy Williams, Young, Mozgov és Deng elcserélésétől sem zárkóznának el az aranysárga-lilák. A két hátvéd cserélése az idei teljesítményük lapján nem okozhat különösebb problémát, Lou Will ellenében még akár valós értéket is kaphatnak. Deng és Mozgov sem szolgált rá eddig a nyáron kötött vaskos szerződéseikre, minden bizonnyal csak úgy lehetne őket elcserélni, ha a Lakers adja melléjük valamelyik fiatal tehetségét is. Jelen helyzetben talán az lenne a legokosabb lépés tőlük, ha teljhatalmat kapna Magic Johnson ha nem mozdítanák egyiküket sem egyelőre. A fiatal mag még valószínűleg nem lesz elég egy szupersztár elcsábítására sem a nyáron, a két pontgyáros mozdításával ugyanakkor megteremthetik maguknak a lehetőséget, hogy a kellő sapka alatti hely meglegyen ahhoz, hogy legalább az esély meglegyen arra, hogy az ilyen kaliberű játékosok is leüljenek a vezetőséggel tárgyalni. A nyár szempontjából további két dologban is reménykedhetnek: egyrészt abban, hogy megtarthatják a választási jogukat a draftra, másrészt pedig abban, hogy a Minnesota minden általa kinézett szabadügynökről lemarad, így pedig Tom Thibodeau bejelentkezik Deng megszerzéséért. A Lakers szurkolói pedig abban reménykedhetnek, hogy az azt következő nyáron Mozgov neve találkozik a „strech provision” kifejezéssel.

13. Minnesota Timberwolves Nem várható nagyobb mozgás náluk. A szezon korábbi szakaszában felmerült Taj Gibson megszerzése, illetve a Ricky Rubio és a Tyus Jones körülötti pletykák is hamar elhaltak. Számukra is a nyár lesz az igazán fontos, akkor lesz lehetőségük megerősíteni a kispadot, illetve jól védekező játékosok szerződtetésére is. Ők talán még nem mondtak le arról, hogy odaérjenek a rájátszásra, ugyanakkor az egyetlen valódi értékük, amit esetleg feladhatnának, az az idei első körös cetlijük, de arra is nagyon kevés az esély.

12. New Orleans Pelicans Náluk Asik elcserélése tűnik a prioritásnak, vevőt viszont nagyon nehéz lesz rá találniuk. Holiday és Evans távozására is mutatkozhat némi esély, mindketten lejáró szerződésűek, vagyis nyáron ingyen távozhatnak. Előbbivel kapcsolatban a Philly nevét lehetett igen gyakran hallani, de elsősorban egy nyári üzlet keretében. Ennek némileg ellentmondhat, hogy a legfrissebb hírek szerint Jahil Okafor könnyedén Anthony Davis új centerpárja lehet még a Deadline előtt, amely következtében Holiday hamarabb térhet vissza egykori csapatába, mint arra számítani lehetett. Amennyiben az irányító távozik, minden bizonnyal a rájátszásról szőtt álmok is szertefoszlanak...

11. Dallas Mavericks A pocsék idénykezdet után most már egyértelműen a rájátszásért küzdenek, miközben úgy tűnik, hogy Hariison Barnes sikeresen átvette a stafétát, mint a csapat első opciója. Korábban felmerült, hogy megválnának a Bogut-Williams duótól, mostanában viszont elcsendesültek az ezt firtató hangok. Nem számítok cserére tőlük.

10. Sacramento Kings Folyamatosan visszatérő pletyka DeMarcus Cousins esetleges elcserélése, de állítólag sem a csapat, sem pedig a játékos részéről nem mutatkozik erre hajlandóság. Őt leszámítva ugyanakkor senki sem tűnik érinthetetlennek, bár Rudy Gay a sérülése miatt jelenleg cserélhetetlen. Korábban Omri Casspi esetleges klubváltásáról lehetett igen sokat hallani, érte minden bizonnyal mutatkozhat is némi érdeklődés, kiváltképp lejáró szerződése miatt. Darren Collison szintúgy szerződése utolsó évében jár, az ő esetleges cserélésével viszont valószínűleg tovább csökkenne az esély a rájátszás elérésére.

9. Portland Trail Blazers Nem rendelkeznek semmi mozgástérrel sem, nyáron ráadásul Mason Plumlee is fog kapni egy szerződést minden bizonnyal. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy hisznek a jelenlegi keretben, illetve az abban rejlő minden potenciál kibontakozásában, éppen ezért szerintem semmi sem fog náluk történni a Deadline előtt. A legnagyobb hiánycikk a keretükben egy igazán jól védekező center, nagy valószínűséggel Festus Ezeli már soha nem lesz az, bármennyire is tűnt jó igazolásnak az ő nyári megszerzése.

8. Denver Nuggets Colorado hegyei közt nagyon látványos támadójátékot játszó csapat van kibontakozóban, melynek megkerülhetetlen alapköve lett Nikola Jokic. A szerb magasember végleges térnyerésével elkerülhetetlennek tűnik Jusuf Nurkic elcserélése, aki kimondva-kimondatlanul elégedetlen a sokkal kisebb szerepével. Szintén nem lenne csalódott a hírek szerint Wilson Chandler sem, ha már más csapat színeiben érné őt február utolsó hete, de Will Barton és Jameer Nelson irányába is mutatkozik kereslet a piacon. Utóbbi cserélése már csak azért is meglepő lenne, mert egyes pletykák szerint egyre kevésbé hisznek az Emmanuel Mudiay-projektben, szívesen meghallgatják a rá érkező ajánlatokat. Mindenképpen érdemes lesz rájuk figyelni, nem csak a pályán mutatott játékuk miatt. (Hot take: Florida felé fordítják figyelmüket, és az Ibaka-Dragic duó közül legalább az egyiket megszerzik.)

7. Oklahoma City Thunder A szezont megelőzően sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy Russel Westbrook egyedül képes lehet-e rájátszásba vezetni seregét, mostanra viszont elég valószínűnek tűnik, hogy erre a kérdésre igen lesz a válasz. Amennyiben viszont egy első körös kiesésnél merészebb álmokat szeretnének, szerintem szükségük lenne a kispadjuk mélyítésére, elsősorban egy 3&D-szerű játékos megszerzésére lehet esélyük. Könnyen kettéhúzhatja ugyanakkor ezen terveiket az a tény, hogy komolyabb csomagot nem igazán tudnak összeállítani, kivéve abban az esetben, ha lemondanak az idei első körös draftjogukról is. Ami segítheti az erősítésre irányuló ténykedéseiket, hogy bőven (~7,200,000$) a sapka alatt vannak jelenleg is, a nyártól viszont már csak a különböző kivételekből fognak tudni igazolni, révén elindul Oladipo és Adams új kontraktusa is.

6. Memphis Grizzlies A Macik háza táján nem várható nagyobb jövés-menés, a lejáró szerződésű játékosok közül is csak Tony Allen esetleges elcseréléséről lehetett hallani. Rajta kívül a nyáron lejár Zach Randolph és Vince Carter szerződése is, továbbá korlátozott szabadügynök lesz JaMychal Green. Minden bizonnyal közülük próbálnak meg minél több játékost majd megtartani, mert a Conley-Parsons-Gasol trió szerződései miatt nem lesz nagy mozgásterük további igazolásokra akkor sem. 

5. Los Angeles Clippers A leggyakrabban őket emlegetik, mint Carmelo Anthony esetleges új csapata, de ennek a cserének a megvalósulása is minimum kétséges. Ahogy a Mciknak úgy nekik is elsősorban a nyáron lehet sok dolguk, mivel Chris Paul és Blake Griffin is kiléphet jelenlegi kontraktusából, minden bizonnyal mind a ketten meg is teszik ezt. Ha ez nem lenne elég, J. J. Redick szerződése is most fog lejárni, tovább növelve a nyári teendők sorát.

4. Utah Jazz Ugyanaz mondható el róluk is lényegében, mint az előző két csapatról, vagyis nagy valószínűséggel most nem fognak semmit sem csinálni, nyáron viszont fontos szabadügynökeik lesznek, akiknek a megtartása igen nagy kihívásnak tűnik, Hayward és Hill iránt is nagy lesz a kereslet.

3. Houston Rockets Velük kapcsolatban sosem lehet kijelenteni, hogy nem fognak semmit sem csinálni, Daryl Morey nagy általánosságban azon vezetők közé tartozik, akik az anyjukat is elcserélnék nyughatatlanul keresik a lehetőséget a csapat erősítése érdekében, a legfrissebb hírek szerint most Serge Ibaka megszerzésén mesterkedik. Az adott ellenérték minimum kérdéses, ráadásul több fizetést sem tudnak átvenni, mint amennyit adnak, de volt már példa ennél nehezebben kivitelezhető cserék lebonyolítására is.

2. San Antonio Spurs Nem várható tőlük semmilyen mozgás, nekik is a nyaruk lesz érdekesebb. Ginobili minden bizonnyal visszavonul, (remélhetőleg Hanga érkezik a helyére), Mills szerződése pedig lejár, az ő megtartása pedig nem ígérkezik könnyűnek, több csapat is irányítót fog keresni a piacon. Rajtuk kívül Jonathon Simmons kontraktusa is kifut, vele is foglalkozni kell a nyáron.

1. Golden State Warriors Abszolút nem várható tőlük sem csere, a nyáron viszont sokkal több tennivalójuk lesz, mint a nyugati másodiknak. Curry és Durant maradása biztosnak látszódik, ugyanakkor kifut Iguodala, Livingston és Clark szerződése is, továbbá a nyáron szerzett magasember-trióé is (West, Pachulia, McGee), akik kivétel nélkül aktív tagjai a rotációnak. Mozgalmas nyaruk lesz, az biztos.

Amennyiben elolvasnád a keleti csapatokról szóló bejegyzést is, akkor azt itt találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr7312251068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása