Hack-a-GM

Áttekintés a Deadline előtt - Kelet

2017. február 10. - Agárdi László Lehel

2000px-transfer-down_up_svg.pngMár csak alig két hétig, egészen pontosan február 23-ig cserélhetnek egymással a csapatok, vagyis közeledik a Trade Deadline. A közeli dátum ellenére még nem sok minden történt idén a csereügyleteket illetően, ráadásul a pletykák száma is viszonylag alacsonyan mozog, legalábbis az elmúlt évekhez képest. Ettől függetlenül érdemes azért megvizsgálni, hogy az egyes csapatoknál milyen mozgásokra lehet számítani, illetve azok miként befolyásolhatják azoknak a rövid-, közép- és hosszú távú mozgásterét. 

15. Brooklyn Nets A keleti sereghajtó háza táján nem várható nagy mozgás, minden bizonnyal megőrzik a mozgásterüket nyárra, ugyanakkor talán érdemes lenne megpróbálniuk pick-et is szerezniük a draftra. Ennek reményében szerintem Bogdanovic és Booker azok, akik mozdíthatók és azonnal hasznos kiegészítői lehetnek egy rájátszásban is érdekelt együttesnek. Előbbi játékos iránt főleg olyan csapatok érdeklődhetnek, akiknek a kinti tűzerővel vannak problémáik, ugyanakkor hosszabb távon nem jelent kockázatot a megszerzése, mivel lejáró szerződésű. Booker elsősorban a lepattanózásban gyengélkedő csapatoknak jelenthet erősítést, jobb napjain ráadásul a triplát is be tudja dobni, ugyanakkor a nyárra tervező csapatok nem feltétlenül lesznek rá vevők, melynek legfőbb oka, hogy a következő szezonra is 9 millió dollárt meghaladó garantált szerződéssel rendelkezik. Nem lepne meg, ha a Toronto lemaradna az általa kinézett magasakról (Millsap, Ibaka), akkor esetleg őt próbálnák megszerezni. 

14. Philadelphia 76ers A januári fellángolás során megközelítették a rájátszásért küzdő csapatokat is, tőlük ugyanakkor most még nem várható az, hogy az azonnali erősítés érdekében cselekedjenek a csereidőszak hajrájában. Ez a megállapítás mégsem teljesen igaz, hiszen valószínűleg fognak cserélni, mégpedig a Noel-Okafor páros egyikét. Szerintem előbbi egyértelműen jobb és hasznosabb játékos, ugyanakkor idén nyáron meg kell már fizetni, mivel az újonc-szerződése a végéhez ér, nyáron pedig nagy valószínűséggel lesz olyan csapat, amelyik maximum fizetést fog neki ajánlani (például az előbb taglalt Brooklyn). Amennyiben tartanak rá minden ajánlatot, nagy mértékben csökkentik a mozgásterüket, mindezt pedig egy cserecenterért. Ha nem tartanak rá minden ajánlatot, akkor pedig ingyen engedik el egyik legnagyobb értéküket. Ezen gondolatmenet mentén szerintem cserélniük KELL Noel-t, hiába tartom őt jobbnak Okafor-nál. Érdeklődőkből szerintem nem lesz hiány, a Boston pedig közölük is kiemelkedik, révén ők rendelkeznek a legtöbb feláldozható értékkel. Pikáns lenne ugyanakkor egy Noel-Holiday csere is, révén az előbbi draftolása során épp az ellenkező utat járták be a játékosok, ráadásul a 76ers állítólag a nyáron is élénken érdeklődni fog az irányító iránt, így pedig a Bird-jogai is hozzájuk kerülhetnének. (Ami viszont ez ellen szól, hogy a legtöbb helyen elsődleges nyári célpontként Kyle Lowry nevét emlegetik, de a megszerzését nehezíti, hogy az új kollektív szerződés értelmében rengeteg pénzről kellene lemondania, ha elhagyná a Raptors-t.) A Pelicans szemszögéből is előremutató lenne ez a csere, révén egyre többet hallani arról, hogy Anthony Davis nem feltétlenül centerként érzi magát a legjobban.

13. Orlando Magic Véleményem szerint nagyon szépen indították a nyarat, Frank Vogel kinevezésében semmi kivetnivalót sem lehetett találni. Utána Oladipo elcserélése is önmagában még védhető lett volna, mondván közte és Fournier közül a franciára szeretnének építeni, továbbá az ifjú Hezonja számára így több játékpercet garantálhatnak. Ráadásul Oladipo-ért az az Ibaka érkezett, aki tökéletes fittnek tűnt Vucevic mellé, még ha drágábban is szerezték meg, mint amennyiért meg lehetett volna. Ezt követően viszont fölösleges költekezésbe kezdek, amely során megszerezték a Biyombo-Green-Augustin triót, ezzel teljesen tönkretéve a csapaton belüli kémiát, és az addig ígéretesnek tűnő rotációt is, látszólag hosszú évekre a középszerbe bebetonozva a csapatot. Nem meglepő módon eddig nem jöttek az eredmények, néhány hónap leforgása alatt pedig odáig jutottak, hogy a nyár legelején vizionált Payton-Fournier-Hezonja/Gordon-Ibaka-Vucevic kezdőből jó eséllyel csak a francia és a zsákológép lesz a következő szezonban is a keret tagja, a többiek elcserélésére elég nagy esély kínálkozik. Számukra talán Ibaka mozgatása most a legfontosabb, mivel nyáron lejár a szerződése, akkor pedig valószínűleg távozna is a Magic csapatától. Vevők minden bizonnyal lesznek rá, leggyakrabban a Toronto és (mily meglepő?) a Boston csapatairól lehet hallani, mint érdeklődők, bár a legfrissebb hírek szerint a Houston is szemezik vele. A legtöbb rájátszásért küzdő, illetve várhatóan be is jutó csapatnak azonnali erősítést jelenthetne. Nagy mozgást várok náluk, de ehhez előbb mindenképpen el kellene dönteniük, hogy merre szeretnének elindulni.

12. New York Knicks Jelenleg talán ők szerepelnek a legtöbbet a híradásokban, köszönhetően elsősorban a Phil Jackson és Carmelo Anthony közti ellentétnek. Az edzőlegenda mindenféle eszközökkel próbálja kicsikarni a csapat (egykori?) legnagyobb sztárjából, hogy mondjon le a „No-trade” jogáról, hogy el lehessen őt cserélni. Kissé talán meglepő módon egyelőre az érdeklődők sora sem olyan hosszú, egyedül a Clippers érdeklődéséről hallani részleteket, amely nagyobb értékei feladása nélkül szeretné nyélbe ütni a cserét. Anthony ugyanakkor a jelenlegi álláspontok szerint maradni akar jelenlegi csapatában, nem lepne meg, ha az ügyben nem lenne előremozdulás a Deadline előtt, és szerintem más érdemi cserét sem fognak meghúzni ebben az időszakban. Courtney Lee elcserélésével tudnák talán megmozgatni az álló vizet, minden bizonnyal még értéket is kapnának érte cserébe, ugyanakkor csak azért fölösleges lenne tőle megválni, hogy növeljék a mozgásterüket nyárra, a szezon során tapasztalható káosznak köszönhetően a szabadügynököket is valószínűleg nehéz lesz a kosárlabdázás mekkájába csábítani.

11. Milwaukee Bucks Jabari Parker kiesésével igencsak megcsappan a rájátszásért folytatott harcban az esélyük, még ha Khris Middleton el is kezdhette a szezont. Igazán nagy mozgásra nem számítok náluk, talán Monroe mozgatásának lenne értelme, akik a pocsék első szezonja után valamivel feljebb tudta tornászni idén az értékét, lehet olyan csapat, aki bepróbálkozhat érte. Ezzel a lépéssel egyrészt tehetnének egy lépést a jobb idei drafthelyért, másrészt nagyobb játékidőt biztosíthatnának Thon Maker-nek, harmadrészt pedig némi mozgásteret nyerhetnének a nyárra, amennyiben nem kell érte hosszabb szerződést átvenniük.

10. Miami Heat A következő szűk két hét talán legnagyobb talánya, hogy mihez fog kezdeni Pat Riley és a Miami Heat. A szezon első felében mindössze 11 mérkőzést nyertek a lehetséges 41-ből, akkor egyértelműnek látszódott, hogy a tankolás és a gyors újjáépülés jegyében fognak tevékenykedni ebben az időszakban, mivel az idei első körös draftjoguk még megvan, a következő évekre nézve viszont elég kevés cetlivel rendelkeznek. A szezon fele óta lejátszott meccseiket azonban kivétel nélkül megnyerték, zsinórban 12 mérkőzésen hagyhatták már el győztesen a parkettet, mostanra bejelentkezve az egyik playoff-helyért. Amennyiben mégis a csapat robbantása mellett döntenének, Whiteside és Dragic iránt is nagy érdeklődés várható. Érdekes módon szerintem mindketten a nyugati rájátszásba vágyó csapatoknak jelenthetne tökéletes megoldást, Whiteside a Portland számos gondját oldhatná meg, míg Dragic a Denver irányító-problémáin segíthetne. Amíg az előbbi játékos esetében kérdéses lenne az ellenérték, addig az utóbbi esetében ez sem jelentene problémát.

9. Charlotte Hornets Ők már cseréltek egyet az elmúlt napokban, Miles Plumlee érkezett, miközben Roy Hibbert és Spencer Hawes már a Bucks szurkolóit boldogíthatja. Nem számítok most nagyobb mozgásra náluk, nyáron viszont ez szükséges lehet, révén úgy állnak a fizetési sapka tetejének környékén a következő két évben is, hogy Kemba Walker ez idő alatt is mindössze évi 12 millió dollárt keres. Ebben a keretben szerintem nincs sokkal több hosszabb távon sem egy első körös kiesésnél, ugyanakkor tele vannak drága kiegészítő emberekkel, akik nem feltétlenül a képességeikhez mérten keresnek túl sokat, hanem egyszerűen csak túl sokan vannak darabra abban a fizetési sávozásban. (MKG, Williams és Zeller is lehetne akár szerintem egy nagyobb célokért küzdő csapatban kiegészítő kezdő játékos, egyszerre hárman viszont már sokan vannak, Plumlee pedig véleményem szerint bárkihez/bármihez viszonyítva túl sok helyet foglal a sapka alól.) Négyen együtt körülbelül 50 millió dollárt keresnek a következő évtől kezdve, az azt követő évben pedig még ennél is egy kicsit többet. (Idén még fut Zeller újonc-szerződése, azért valamivel alacsonyabb ez a szám ebben a szezonban.)

8. Detroit Pistons Náluk sem számítok komolyabb mozgásra most, egyedül Baynes távozását tartom valószínűnek, aki a nyáron minden bizonnyal ingyen távozna. Éppen ezért igazán nagy ellenértékre szerintem nem is számíthatnak, a pótlása viszont házon belül is megoldható, Boban Marjanovic bevetésre készen vár a kispad végén. Lehetett hallani Reggie Jackson esetleges távozásáról is, aki sérülését követően eddig csalódást keltően teljesít, ugyanakkor minden bizonnyal maradni fog. Hosszabb távon szerintem ők annyival járnak előrébb, mint az imént taglalt Charlotte, hogy a meghatározó embereiktől szinte kivétel nélkül várható még fejlődés, mozgásterük ugyanakkor már most sincs nekik sem, ez a nyáron pedig még jobban bebetonozódik minden bizonnyal, mivel Caldwell-Pope új szerződést fog kapni. Ha ők nem fizetik meg maguktól, akkor minden bizonnyal azért fogják kitömni, mert valószínűleg lesz olyan csapat, aki akár maximum fizetést is ajánlhat neki. 

7. Chicago Bulls A Bikák környékén elég nagy a káosz, nehéz megjósolni, hogy mit hoz nekik a következő időszak. A csereidőszak szempontjából természetesen az esetleges Jimmy Butlet-Boston Celtics házasság viszi a prímet, amely esetleges megköttetése további cseréket is vonzhatna maga után. A lejáró szerződésű játékosok közül Gibson és Mirotic iránt is lehet kereslet, előbbivel korábbi pletykák alapján ismét szívesen együtt dolgozna Tom Thibodeau, de sok csapatnak jelenthetne azonnali erősítést, míg utóbbi megszerzésére olyan csapatok tehetnek kísérletet, amelyek úgy gondolják, hogy az ő rendszerükben képes lenne hatékony triplázóként működni. Ha már triplázás, akkor a Bulls részéről éppen ez az egyik megerősítendő terület, mivel ebben jelenleg a leggyengébbek a ligában.

6. Indiana Pacers Szerintem csendes időszak elé néznek, Paul George Boston-ba, vagy akárhova történő elcserélésére gyakorlatilag semennyi esélyt sem látok. Amiben erősödniük kellene, az a lepattanózás, illetve a védekezés, bár utóbbiban azért látszanak már javulásra utaló jelek. Amennyiben az érdemi rotáció megbontása nélkül tudnak valakit szerezni ezen gondok megoldására, akkor minden bizonnyal lépni fognak, máskülönben pedig bízni fognak a jelenlegi csapat fejlődésében.

5. Atlanta Hawks Heteken keresztül az egyik legérdekesebb cserepletyka volt Paul Millsap elcserélése, mostanában viszont elhalni látszik ez a szál. Érdeklődőkből természetesen nem lenne hiány, főleg a Toronto és a Denver nevét hallani, de nagyobb cseréknél mára már szinte megkerülhetetlen a Boston is, amely mind fogadó félként, mind pedig harmadik csapatként részt vehet egy esetleges tranzakcióban. Amennyiben a csapat megerősítésére tennének próbát, érdemes lenne egy megbízható triplázót szerezniük, mivel a játék ezen elemével nem kevés alkalommal akadt eddig is gondjuk.

4. Toronto Raprors Kanadában gyakorlatilag a szezon kezdete óta téma a négyes poszt megerősítése, sokáig Millsap megszerzéséről lehetett hallani, míg mostanában úgy tűnik, hogy a B-terv megvalósítására lehet reális esély, amely folyamán Ibaka hagyhatná el a napsütéses Floridát, ahol idén ismét sötét felhők gyülekeznek. Ha ez az üzlet sem jön össze, szerintem valakit akkor is fognak szerezni, bár a fent említett két játékoshoz hasonlóan jó fit erőcsatárt már nem lesz könnyű találniuk.

3. Washington Wizards A fővárosban a kezdő csapat gyakorlatilag készen van, ráadásul Gortat-ot leszámítva még mindenkiben lehet fejlődési potenciál is. Náluk az igazán nagy problémát az jelenti, hogy nagyon vékony a kispad, várhatóan ennek a hosszabb távú orvosolását is csak az Oubre-Satoransky páros fejlődésével, valamint veteránokkal fogják tudni megoldani. Idén abban reménykedhetnek, hogy a két fiatal mellett továbbra is képes lesz hozni az elfogadható szintet Jason Smith, továbbá sérülését követően meg fogja tudni közelíteni tavalyi formáját Ian Mahinmi. A cseresorból Andrew Nicholson az, akitől szerintem könnyű szívvel megválnának, érte viszont nem várható cserébe sem erősítés.

2. Boston Celtics Ha történni fog valamilyen nagyobb csere a Deadline-ig, akkor ők minden bizonnyal ott lesznek, szeretnék tovább erősíteni a már most is kifejezetten jól kinéző és mély keretüket. Ettől közel sem biztos, hogy bármit is lépni fognak, a nyári mozgásterükről csak akkor fognak lemondani, ha valaki számukra is különlegeset tudnak megszerezni. Célszerű lenne számukra egy jól lepattanózó magasat szerezniük Horford mellé/mögé, a játék ezen elemében lenne hová fejlődniük.

1. Cleveland Cavaliers Nekik elsősorban egy olyan játékosra van szükségük, aki önmagának és a társaknak egyaránt képes megteremteni a lehetőséget, de az sem elképzelhetetlen, hogy erre a két szerepre két játékost fognak szerezni. Ha így történik, akkor az azért lehet kisebb probléma, mert egy gyűrűt jól védő magasra is szükségük lehet, bár kétség kívül ez tűnik a kisebb problémának. Nem feltétlenül sürgeti őket a cserehatáridő, számukra a március 1. is hasonlóan fontos dátum lehet, hiszen addig lehet a szabadlistára kitett játékosokat úgy leigazolni, hogy azok még a rájátszásban is szerepet kaphassanak. Ha pedig csere útján próbálkoznak erősíteni, akkor minden bizonnyal az igazolásra szolgáló kivételeik valamelyikét fogják felhasználni. Állítólag a Lakers cserélné Nick Young-ot... 

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr6212244436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása