Hack-a-GM

LeBron James titka és megújult (passz)játéka

2019. november 19. - Agárdi László Lehel

Az elmúlt évtized egyik legjelentősebb „találmánya” az NBA-ben a tervezett pihentetés. Az edzők úgy próbálják megőrizni a játékosaik egészségét, hogy egy-egy meccsen akkor is kiültetik őket, ha nincs sérülésük. Sokan elfogadják ezt, ugyanakkor azok is jelentős csoportot tesznek ki, akik mindig a pályán akarnak lenni, és az esetleges pihentetésük olyan konfliktust okozna a csapaton belül, aminek a hatása nagyobb kárt okozna, mint amekkora hasznot hozna a pihentetés. LeBron James határozottan ebbe a csoportba tartozik, s a közelmúltban nyilvánosan is lenyilatkozta, hogy csak akkor nem játszik, ha nem egészséges. Eddig a Lakers összes meccsén pályára lépett, MVP-szintű teljesítményt rak ki a parkettre, miközben többet pihen idén, mint valaha.

yahoo.jpg

LeBron James idén teljesen máshogy játszik, mint az előző években. Erről a szemteszt is tanúskodik, de a mezei statisztikái is ugyanezt mutatják. Megvalósulni látszik a szinte elképzelhetetlen: James szintet lépett játékszervezőként. Az NBA történetének egyik legjobban passzoló játékosa szintet lépett a 17. szezonjában. 11,2 gólpasszt átlagol meccsenként, miközben 3,0 labdát ad el. 11 gólpasszt 3 eladott labdával csak két játékos átlagolt az 1977/1978-as idény óta. Chris Paul kétszer, John Stockton egyszer csinálta ezt meg. Se Steve Nash, se Jason Kidd, se Magic Johnson, se a többi elit passzoló. Ez tökéletesen mutatja, hogy mennyire nagy teljesítmény lenne ezt a számsort tartani egy egész szezonon keresztül.

lbj_passzjatek.png

A több gólpassz logikus előzménye, hogy James összességében is többet passzol, és ehhez az is szükséges, hogy több labdaérintése legyen. Az elmúlt 6 szezon során – kisebb kilengéseket leszámítva – szemmel láthatóan egyenes arányosságban volt a passzok és a labdaérintések száma. A két szám közti különbség szép lassan 27,4-ről 30,2-re nőtt. Idén mindkét érték jóval magasabb, mint korábban bármikor, viszont a különbség visszaesett 28,3-ra. Ebből az következik, hogy James nem csak többet passzol, de a passzolási hajlandósága is növekedett. Ennek az egyik kiváltó oka, hogy rajta kívül Rondo a Lakers egyetlen olyan játékosa, aki huzamosabb ideig helyzeteket tud teremteni a csapattársainak, s ő is csak 3 meccsen játszott eddig. A visszatérésével nem lenne meglepő, ha levenne némi terhet James válláról. Davis válla sem bánná, ha kevesebb teher lenne rajta.

lbj_potencialis_golpasszok.png

James a kiosztott gólpasszok mellett a potenciális gólpasszokban is szintet lépett. (Potenciális gólpassznak számít minden olyan passz, ami közvetlenül dobást készít elő.) Az elmúlt években csak kisebb kilengések voltak abban, hogy az általa megteremtett helyzetek után milyen gyakran húzhatták be a neve mellé a gólpasszt, míg idén ebben is nagyobb ugrás figyelhető meg nála. Ebbe a mutatóba kevésbé játszik bele, hogy eddig (szinte) nem volt Rondo, viszont arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez egy 13 meccses minta. Az előző idények adatai alapján tarthatatlannak tűnik ez az 55,72%, viszont a serpenyő másik felében az is ott van, hogy a Bradley–Caldwell-Pope–Caruso–Daniels–Davis kvintett eddigi 156 ráemelt triplájából csak 43 volt jó. Erről az igen masszív 27,56%-os mutatóról nem nehéz elképzelni, hogy valamivel jobb lesz, így szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy James passzait az idény előrehaladtával még nagyobb arányban értékesítik a társak.

lbj_labdabirtoklas_ideje.png

A labdaérintések számának növekedéséből következik, hogy időben is többet van nála a labda. Természetes, hogy a csapat legjobb játékosánál van a legtöbbet a labda, ugyanakkor James korábban többször is úgy döntött, hogy megosztja a csapattársaival. A 2013/2014-es szezonban Mario Chalmers (282 másodperc), Norris Cole (228 mp) és Dwyane Wade (222 mp) is megközelítette őt. A 2015/2016-os idényben Kyrie Irving ugyanannyit, az azt követő két szezonban pedig többet (372 és 402 mp) birtokolta a labdát, mint ő. Tavaly Rondo még megközelítette (330 mp), idén viszont az ő – illetve Ball és Ingram – hiányában mérföldeket ver James a többiekre ebben. Rondo minimális mintát figyelembe vevő 216 másodperces mutatója mehet még feljebb, és valószínűleg fog is. Anthony Davis 156 másodperce magasembertől nem kevés, de az sokatmondó, hogy ez a harmadik legtöbb az egész csapatban. (Megjegyzés: a labdabirtoklás ideje percben van megadva az NBA oldalán, ezeket váltottam át, ezért kicsit torzultak az adatok.)

lbj_futas_mennyisege_es_sebessege.png

James idén kevesebbet fut, mint az elmúlt 3 szezonban, ami arányosságban van azzal, hogy kevesebb percet játszik meccsenként, mint azokban az években. Ettől sokkal érdekesebb, hogy a pályán töltött ideje alatt milyen alacsonyan van az átlagsebessége. James hagyományosan a liga legalacsonyabb átlagsebességű játékosai között tanyázik, és az idei újabb lassítása hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé fáradjon el. (Egy külön tanulmányt is megérne, hogy James Harden még nála is lassabb átlgasebességgel milyen számokat hoz.) Ebben a lassulásban közrejátszhat az is, hogy labdabirtoklásonként is hosszabb ideig van nála a játékszer (lásd az előző ábrán). Ha több ideig van nála a labda, de kevesebbet és lassabb átlagsebességgel fut, akkor nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy mi James titka: akkor pihen, amikor nála van a labda.

Sokszor az a legfőbb feladata, hogy türelmesen kivárjon addig, amíg egy megfelelő dobóhelyzet kialakul a többieket mozgásával, és onnantól kezdve nem probléma neki kivitelezni egy tökéletes passzt. Ehhez nagy türelem és koncentrációs képesség szükséges, de LeBron esetében nincs ezzel probléma. Mentálisan ez fárasztó lehet, ugyanakkor a fizikális fáradtságot csökkentheti, ami egy majdnem 35 éves játékos esetében sokkal többet érhet. Mivel sokkal türelmesebben vár a megfelelő passzlehetőségre, ezért kevesebb kockázatos megoldást kell választania, így kevesebb az eladott labdája is.

lbj_csokkeno_szamok.png

A „pihentetés” nem merül ki annyiban, hogy meccsenként fél perccel kevesebbet játszik, illetve lassabb átlagsebességgel fut. James lassítását jól tükrözi az is, hogy a Pace milyen mértékben esett vissza az előző idényéhez képest, illetve gyorsindításból is sokkal kevesebb pontot szerez. Amikor pályán van, akkor is kisebb mértékben fejez be egy támadást a Lakers az ő közreműködésével (USG%), de ami a leginkább szembeötlő, hogy jobban vigyáz magára. Kevesebb személyi hibát és büntetőt harcol ki, amiből arra lehet következtetni, hogy kevésbé keresi a kontaktot. A festékből is kevesebb pontot szerez, amit együttesen eredményez a kontaktok kisebb mértékű keresése, a több lepasszolt labda és a második esélyek kisebb mértékű hajkurászása. Minden elkerült ütés, minden továbbpasszolt labda hozzájárulhat ahhoz, hogy James a szezon során pihentebb és egészségesebb maradjon, ami a Lakers számára a legfontosabb az alapszakaszban.

 

Kép forrása: Yahoo

Adatok forrásai: stats.nba.com, basketball-reference

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr8915312608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása