Hack-a-GM

Most akkor Andrew Wiggins hirtelen jó játékos lett?

2019. november 13. - Agárdi László Lehel

Egyik kedvenc hobbim azon élcelődni, hogy Andrew Wiggins szerződése mennyire pocsék. Ha havonta legalább egyszer nem teszek erre egy pikírt megjegyzést, akkor el kell kezdeni aggódni miattam, hogy valami bajom esett. Előszeretettel szidom Wiggins játékát, s néha arról is megfeledkezem, hogy nem ő fogott fegyvert a Minnesota vezetőségére, hogy idő előtt ajánlják be neki az 5 éves maximumot. Ezért őt nem lehet bántani. (Csak a dobáskiválasztása miatt...) A szurkolók reakciója is érthető, a józan paraszti ész azt diktálja, hogy aki sokat keres, annak teljesítenie kell. Andrew Wiggins pedig teljesít, s a hatodik szezonjára eljutott odáig, hogy ezzel ne az ellenfél csapatát segítse győzelmekhez.

wiggins_usa_today.jpg

Wiggins egy hozzá illő számsorral kezdte el a 2019/2020-as idényt: 10/27 mezőnyből, 0/4 tripla, 1/2 büntető, 0 gólpassz, 0 szerzett labda, 0 blokkolt dobás, –26-os +/–-mutató. A meccs végén történt valami, amire senki sem gondolna ezen számsorok láttán: Andrew Wiggins CLUTCH volt! A rendes játékidő utolsó 2 percében 2/4-et dobott, ráadásul az egyik hibája egy kifacsart helyzetből elengedett, meccsnyerőnek szánt tripla volt. A hosszabbításban mindkét dobása ült, s mint végül kiderült, ezek voltak a meccs utolsó kosarai. Ettől még senki nem ájul el, de egy aprócska csillanás a tátongó fekete lyukból mindig figyelemet érdemel. Ezt egy 6/13-as meccs követte, benne a nem meglepő 0/3-as triplával.

A Miami ellen ismét valami olyan történt, amit kevesen vártak jönni. 3 negyedet követően 7 ponttal vezetett a Heat, Wiggins pedig 4/11-es mutatóval szerénykedett, benne 0/5 triplával. A negyedik negyed első 6 percében felvárkózott a Timberwolves, amihez egy 0/2-vel (0/1 tripla) járult hozzá Wiggins. Barátok közt számolva is 0/13-as triplázással indult ez a szezon, s egyszer csak csoda történt: a következő trojka beesett! Majd még egy, és még egy, és még egy. Ebben a 6 percben 5/5 volt mezőnyből, 4/4 triplából, és egymaga annyi pontot szerzett, mint a Heat. Andrew Wiggins clutch volt, már másodszor.

Egy ilyen teljesítmény után szinte magától értetődő, hogy ezt egy 6/16-os (1/6 tripla) követi, megspékelve egy –17-es +/–-mutatóval. Ami miatt most egyre többen Wiggins-lázban égnek, az az ezt követő 6 meccsnek köszönhető. Ebben az időszakban 29,0 pontot átlagol 50,4%-os mezőnymutatóval és ebbe belefér 2,8 bedobott tripla is 40,5%-kal. A nem túl jó büntetőzés miatt ez így is „csak” 58,8-as TS%-re jó, ami még mindig az elit scorer alatt van minimum egy szinttel. (Részletkérdés, hogy a világ összes T'wolves-szurkoló örömtáncot járna, ha ezt tartani tudná.) A teljes szezont nézve 25,5 pontot átlagol 55,6-os TS% hatékonysággal.

shotchart.png

Wiggins teljesítménye nem azért kezd érdekes lenni, mert elfogadható hatékonysággal termel jelenleg, hanem azért, mert a játék többi elemében is észrevéteti magát. Az elmúlt 4 meccsén mindig kiosztott legalább 5 gólpasszt, ami példanélküli a pályafutásában. Eddig a leghosszabb ilyen „sorozata” 2 meccsből állt. Egy egész szezont nézve az előző idényben érte el a legtöbbször az 5 kiosztott gólpasszt, 8 alkalommal. Idén már most 5 alkalommal ért el ennyit. A szezon során 3,3 gólpasszt átlagol, és az elmúlt meccseken mutatott teljesítményében közrejátszik az is, hogy Teague és Napier egyszerre sérült, de a Minnesota idei játékfelfogása alapján nem lenne meglepő, ha az idény végére az átlaga 4 körül lenne. Ez óriási lépés lenne, mivel tavaly 2,5-öt hozott, ami karriercsúcs volt.

Szintén extra tőle, hogy a 10 meccsből 8-on kiosztott legalább egy blokkot, ami valamennyire rámutat arra, hogy próbélkozik védekezésben is. (65-66 meccses pace ez, a legjobb szezonjában 41 olyan meccse volt, ahol blokkolt legalább egy dobást.) A Minnesota védekezése az egész szezont nézve még jobb, amikor ő nincs pályán (109,5 kontra 91,8 defensive rating), viszont a támadás is meghal nélküle (108,1, illetve 92,7 offensive rating). Az elmúlt 6 meccset nézve vele a pályán +2,1-es net ratingje van a csapatnak, míg nélküle –12,2. Ez az ő esetében bizakodásra adhat okot, hogy pozitív előjellel is hatással tud lenni a Minnesota játékára, és ha ez tendencia lesz, akkor tényleg el lehet kezdeni bizakodni.

Idén a Timberwolves 40,3 triplát dob rá meccsenként, ami óriási fejlődés az előző idényhez képest. Tavaly 28,3 alkalommal próbálkoztak átlagban a köríven túlról, ami akkor az ötödik legkevesebb volt a ligában. Idén ők dobják rá a harmadik legtöbb trojkát. Ami aggasztó, hogy mindezt a harmadik legrosszabb százalékkal teszik (30,8%), de így is új dimenziók nyíltak ezzel a T'wolves játékában. Ennek a játéknak a középpontjában – nagyon helyesen – Karl-Anthony Towns szerepel, aki a tavalyi 4,6 ráemelt triplára idén ráduplázott, 9 kísérletből tüzel 41,7%-kal. Mivel ő sokkal többet van a periméteren, s egyáltalán nem lehet belépni róla, ezért olyan területeket nyit meg a gyűrű felé, amik eddig nem voltak meg. 

A gyűrű közelében ismét nagyszerűen fejezi be a támadásokat Wiggins, a tavalyi 55,8% után ismét bőven 60% fölött teljesít innen. Ami változás, hogy amíg a korábbi szezonjaiban 3-3,5 kosarat szerzett közelről, addig idén 5 körül lehet ez a szám a szezon végére is. KAT ehhez játékszervezőként is hozzátesz, mivel a 34 gólpasszából 12-nél Wiggins volt a címzett. Ha Towns gyengébben tüzelne kintről a későbbiekben, akkor is ki kell rá lépni az ellenfeleknek, ezzel továbbra is helyet generálva a csapattársainak. Ha továbbra is jól dob kintről, akkor egyre többet fogják duplázni, s mivel jól passzoló magas, ezért még gyakrabban megtalálhatja a társakat. Ha Covington 31,7%-os triplamutatója feljavulna egy elfogadható szintre, akkor az szintén segítené a gyűrű alatti szabad területek megnyitását. (A közhely szerint a sportban nincs „ha”, de itt egymás után 3 mondat is így kezdődik...)

Wiggins legtöbb statisztikája szerintem tartható a környezete miatt, ugyanakkor egy kategóriában nem lenne meglepő, ha visszaesne. A negyedik negyedekben és hosszabbításokban eddig 11/23 triplája jó volt, ami őrületesen hatékony, és ezt szinte lehetetlen tartani. Árulkodó, hogy a legtöbb esetben üresen hagyták őt ebben az időszakban, ebből a 23 kísérletből 18 olyan volt, aminél legalább 4 láb távolságra volt tőle a legközelebbi védő. Ha továbbra is bedobálja majd ezeket a tiszta helyzeteket, akkor szorosabban fogják védeni, ami várhatóan kifejti majd a hatását. Az első 3 negyedeket nézve eddig is csak 11/42-t dobott, és a 65 kísérletéből mindössze 9 volt olyan, aminél 4 lábnál közelebb volt hozzá egy védő. Az ellenfelek arra fogadnak, hogy ki fogja hagyni ezeket a dobásokat, és a meccsek nagy részében most is kifizetődő volt ez a döntés.

Most akkor Andrew Wiggins hirtelen jó játékos lett? Az elmúlt néhány meccs abba az irányba mutat, hogy igen, de szerintem nem ez a kulcs ahhoz, hogy jobb számokat hoz és hasznosabbnak tűnik a pályán. Úgy gondolom, hogy ez a javulás főleg annak köszönhető, hogy máshogy játszik a T'wolves, és ennek ő az egyik fő haszonélvezője. Ryan Saunders elkezdett rájátszani Towns azon erősségeire, amik a mai ligában is különlegessé teszik (labdakezelés, triplázás, passzkészség), és egy ilyen játékos mellé jobban illeszkedik Wiggins, mint egy gyűrű alatt izmozó center mellé. Ha egy egész szezonon keresztül tudna valami hasonlót hozni, mint az elmúlt 6 meccsén, akkor el lehet azon gondolkodni, hogy nem csak a rendszer lett jobb körülötte, nem csak pár jobban sikerült meccsről van szó az esetében, hanem ő is jobb lett. 

 

Az adatok forrása: stats.nba.com, basketball-reference.com

Képek forrása: USA Today, NBA

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr2115303466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása