Hack-a-GM

Szezonfelező MVP-mustra - 2. rész

2017. január 16. - Agárdi László Lehel

A legtöbb csapat már lejátszotta meccseinek a felét az idei NBA alapszakaszában, úgyhogy érdemes lehet megnézni, hogy kikről is szólt ez a félszezon, kik voltak eddig a legértékesebbek a szezonban. A legtöbb szó a nemzetközi sajtóban Russell Westbrook-ról és James Harden-ről esik, ugyanakkor vannak rajtuk kívül is olyan játékosok, akikről meg kell emlékezni. A második rész két főszereplője Kevin Durant és Kawhi Leonard.

Az adatok elsődleges forrása az NBA hivatalos oldala, a számok 100 támadásra kivetítve értendőek. A bal oldali számsorok tulajdonosa Kevin Durant, míg a jobb oldalon szerepelnek Kawhi Leonard mutatói.

A játékosok alapvető statisztikai mutatói:

kepernyofelvetel_157.pngDurant karrierje eddigi legjobb számait hozza idén lepattanózásban, míg Leonard csak az újonc idényében szedett a jelenleginél kevesebb lecsorgót, de mindkét játékos esetében ez betudható az eddigiektől eltérő csapaton belüli betöltendő szerepnek. Amíg a Warriors rendkívül sokat játszik alacsony szerkezetben, így Durant-re nagyobb felelősséget hagyva a pattanózás terén (ahogyan ez visszaköszön a kiosztott blokkok számában is), addig  a Spurs ellentétes utat jár be, Leonard mellett rendszeresen két kiválóan pattanózó magas van a pályán, ezáltal is levéve a válláról némi terhet. 

Durant nagyobb szerepet vállal az előkészítésben is, részben ennek is köszönhetően több labdát is szór el. Ha már az eladott labdák kerültek szóba, lenyűgöző lehet Leonard statisztikáit böngészve, hogy ugyanannyi alkalommal vissza is cseni a játékszert, mint ahányszor elveszíti. Ennél is megdöbbentőbb adat lehet, hogy kevesebb személyi hibát is vét, mint ahány labdát szerez. 

Mutatók a negyedik negyedben:

kepernyofelvetel_159.png

A negyedik negyedekben Leonard jobban odateszi magát a lepattanók megszerzésénél, így ebben hasonlóan teljesítenek ebben a játékrészben. Hasonlóan jeleskednek az előkészítéseknél is, ugyanakkor ehhez viszonyítva nagyon sok labdát el is szórnak. (Ugyanakkor Leonard ilyenkor is jeleskedik ezeknek a kijavításában.) Durant ilyenkor kiemelkedően jól teljesít a gyűrű védésében, ugyanakkor több személyi hibát is elkövet.

Így alakulnak a dobásmutatók:

kepernyofelvetel_161.png

Durant 2,8 kísérlettel kevesebből képes gyakorlatilag ugyanannyi kosarat szerezni, mint riválisa, pedig Leonard is kitűnő hatékonysággal dolgozik a szezon során. Mindketten előszeretettel kísérleteznek a triplavonalon túlról is, mégpedig szintén nagyon hatékonyan. Ami érdekes lehet, hogy Durant eddig csak két szezonban állhatott oda kevesebbszer a büntetővonalra, illetve szintén két olyan szezonja volt eddig, amikor rosszabb hatékonysággal értékesítette az egy pontos kísérleteit, mint idén. Vele szemben Leonard mindkét kategóriában eddigi legjobbját tudja felmutatni.

Így dobnak a negyedik negyedekben:

kepernyofelvetel_163.png

Ebben a játékrészben mindkettejük hatékonysága kategóriákat romlik mezőnyből, ugyanakkor Durant még így is 47,1%-os mutatót képes ilyenkor felmutatni. Mindkettejük esetében a triplákkal akad igazán nagy gond ilyenkor, egyikük sem képes még csak átlagos teljesítményre sem a játék ezen szegmensében a negyedik negyedekben. Leonard ilyenkor valamivel rosszabbul teljesít a büntetők értékesítésében is, Durant viszont kicsivel jobban képes ilyenkor koncentrálni a vonalról.

Így szerzik pontjaikat:

kepernyofelvetel_166.pngMindkét játékos szeret (és tud is) arra támaszkodni, hogy magának alakítsa ki a megfelelő dobóhelyzetet, ugyanakkor Durant így is kosarai 60%-át gólpassz előzi meg. Vele szemben Leonard valamivel több kosarat ér el úgy, hogy nem előzi meg azt előkészítés, a tripláknál viszont hasonló mértékben támaszkodik ő is a társak passzaira, mint azt Durant teszi. 

Így szerzik pontjaikat a negyedik negyedekben:

kepernyofelvetel_168.png

Ebben a játékrészben már Durant is többször eredményes úgy, hogy kosarát nem előzi meg passz, de Leonard is arányaiban többször eredményes ilyenkor így, mint a mérkőzések egészét figyelembe véve. A triplákat illetően is felfedezhető némi változás, de ennél a dobásfajtánál a negyedik negyedekben is nagy többségben a társakra támaszkodva szoktak betalálni.

Ezt mutatják a fejlettebb statisztikai mutatók:

kepernyofelvetel_170.png

Ahogyan az a tradicionális statisztikákból is kiderült, Kevin Durant gólpasszaihoz képest sokkal jobban vigyáz a labdára, eleve többet is foglalkozik a társak kiszolgálásával. Érdemes megjegyezni vele kapcsolatban, hogy mind a két kategóriában karrierje eddigi legjobb számait hozza, feltételezhetően nagyban köszönhetően új csapatának is. Ugyanígy eddigi legjobbját hozza a megszerezhető lepattanók begyűjtésében is, akárcsak a True Shooting-mutatót illetően is. Ez utóbbiban Leonard is így tesz, továbbá most dolgozhat az eddigi legnagyobb USG Rate-tel is. (Az utolsó kategóriában Durant még sosem produkált ilyen alacsony számot generáló szezont.) Érdemes lehet azt is megnézni, hogy miként teljesítenek csapataik, amikor ők pályán vannak: 

kepernyofelvetel_172.png

Mindketten fantasztikus számokkal rendelkeznek (itt is), ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek a mutatók nem csak nekik köszönhetőek, hanem annak a másik négy játékosnak is, akik éppen fent vannak mellettük a pályán. Éppen ezért úgy érdemes ezeket a számokat megvizsgálni, ha ahhoz viszonyítjuk teljesítményüket, amikor a csapataik nélkülük van parketten:

108,6 OFF RATING 106,3
102,5 DEF RATING 95,0
6,1 NET RATING 11,3

Amikor Durant padozik, a Warriors a pálya mindkét végén visszaesik, de ilyenkor is jobban teljesítenek az aktuális ellenfélnél. (A teljesség kedvéért azt is meg kell jegyezni, hogy ennél nagyobb visszaesés tapasztalható a Golden State-nél ezen statisztika szerint mind Curry, mind pedig Thompson padoztatásánál.) Sokkal érdekesebb ennél a Spurs védekezésbeli mutatója Leonard nélkül, ami a remekül teljesítő második soruknak köszönhető, akik nagyszerű egységet képesek alkotni. 

További érdekes adatok:

Az ESPN Real Plus-Minus mutatói alapján Kawhi Leonard a nyolcadik, míg Kevin Durant a tizedik az egész ligában. Érdekes módon ezen belül Leonard rendelkezik jobb támadómutatóval, míg Durant birtokol jobb védőmutatót. Durant minden lehetséges mérkőzésen pályára lépett, a negyedik negyedeket eddig három alkalommal pihenhette végig. Leonard két mérkőzést teljes egészében kihagyott, míg hat további alkalommal az utolsó negyedben már nem volt szükség a játékára. Azon játékosok között, akik legalább 20 mérkőzésen pályára léptek, továbbá legalább 20 percet átlagolnak mérkőzésenként, Durant büszkélkedhet az ötödik legmagasabb TS%-mutatóval, csak centerek előzik meg őt. Kawhi Leonard a nyolcadik legpontosabb büntetőző a ligában, továbbá az ötödik legtöbb labdát szerzi átlagban. Durant 10, Leonard 11 alkalommal ért legalább 30 pontot egy mérkőzésen. Utóbbinak a szezont megelőzően 4 ilyen mérkőzése volt összesen. (Mind tavaly.)

Végszó:

Nagy valószínűséggel egyikük sem lesz MVP a szezon végeztével, ugyanakkor legalább említés szintjén beszélni kell róluk is a díjjal kapcsolatban. Durant esélyeit némileg az is ronthatja, hogy sok szavazónál csapatán belül sem ő lesz az elsődleges választás, hanem Curry. (khm, Green) Leonard esetében pedig a negyedik negyedben mutatott rosszabb dobáshatékonyság hozható fel negatív tényezőként. (Bár ebben speciel még így is előzi a favoritként emlegetett James Harden-t, illetve Westbrook is csak egy hajszállal jobb nála.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr2712130553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása