Hack-a-GM

A számok mögött - 5. rész

2016. december 30. - Agárdi László Lehel

Vannak játékosok, akiktől már nem vár sokat egy mezei szurkoló, mondván már pályafutása végéhez közeledik, vagy már több helyen is csalódást okozóan teljesített. Az elvárásokat nagy mértékben befolyásolja a fizetés is, ennek okául egy olyan játékos felé sokkal nagyobb követelményeket támasztanak a szurkolók, aki tízmilliós nagyságrendben keres évente, mint aki „csak” az MLE környékén. A most következő összehasonlításban ebből a két kategóriából választottam egy-egy játékost.

Az adatok elsődleges forrása az NBA hivatalos oldala, a számok 100 támadásra kivetítve értendőek. A fizetési adatokat illetően, illetve a statisztikák ellenőrzésében a Basketball Reference oldalára támaszkodtam. A két játékos személye a cikk alján megtalálható, ugyanakkor a nevük egyszer sem fog szerepelni az alábbiakban.

A játékosok alapvető statisztikai mutatói:

kepernyofelvetel_51.png

Ezen számokat végignézve nem sok különbség fedezhető fel, jobban megnézve viszont található néhány. A bal oldali játékos sokkal többet foglalkozik a játék szervezésével, ennek „melléktermékeként” pedig elég sok labdát szór el. A jobb oldali játékos kevés eladott labdája még így is figyelemre méltó, különösen annak fényében, hogy ennél több labdát szerez meccsenként. A legnagyobb különbség viszont a beütött szabálytalanságok számában fedezhető fel, a jobb oldali játékos labdacsenéseinek száma így még inkább megsüvegelendőbb.

Így alakulnak a dobásmutatók:

kepernyofelvetel_53.png

A bekezdés címére reflektálva, nem túl jól, ezekre a számokra egyik játékos sem lehet büszke. A jobb oldali játékos kicsit többet vállal, ráadásul hatékonyabban is teszi mindezt, dícséret azonban őt sem illetheti. A bal oldali játékos nagyon sok triplával kísérletezik, főleg a borzasztó hatékonyságának fényében. A büntetőzésüket illetően pedig kollektívan elmondható, hogy egy periméter-játékostól ennél jobb hatékonyság lenne elvárható, függetlenül attól, hogy mezőnyből milyen rosszul céloznak.

Ahogyan a pontokat szerzik:

kepernyofelvetel_55.png

Amikor mégis sikerül betalálniuk, akkor elég nagy különbség van aközött, hogy a triplavonalon belül/kívül gólpassz előzi-e meg a kísérletet. A jobb oldali játékos kétpontos kosarainak majdnem a felét nem előzi meg gólpassz, ez szemben az értékesített tripláinak túlnyomó többségét igen. Vele szemben riválisa kosarainak többségét  - függetlenül annak pontértékétől - assziszt előzi meg.

A fejlettebb statisztikai mutatók:kepernyofelvetel_57.png

Az eddig leírtak alapján nem különösebben meglepő, hogy ezek az adatok sem festenek túl fényes képet a játékosokról, épp ellenkezőleg. Ami kicsit meglepő lehet, az a bal oldali játékos hajszállal jobb TS%-mutatója, de nincs nagyságrendi különbség ebben sem, az pedig már fentebb kiderült, hogy a jobb oldali játékos a gólpasszaihoz mérten kevés labdát ad el. Amikor viszont az első három sort pásztázza az ember, felmerülhet benne a kérdés: mégis miért kerülnek pályára egyáltalán? Esetleg nélkülük még rosszabbul teljesít a csapatuk? Közel sem ez a helyzet, így teljesítenek csapataik, amikor nincsenek pályán:

105,7 OFF RATING 106,4
105 DEF RATING 110,4
0,8 NET RATING -4,0

Mindkét játékos csapata sokkal jobban teljesít, amikor ők nincsenek pályán, legalábbis ezt mutatják ezek a számok. Amikor a bal oldali játékos padozik, csapata játéka annyira feljavul, hogy összességében ilyenkor jobban is teljesítenek aktuális ellenfeleiknél, még ha nem is sokkal. A jobb oldali játékos, amikor pihenőidejét tölti, akkor csapata védekezése még tovább romlik, ugyanakkor annak támadójátéka kategóriákat lép előre ezekben a periódusokban. (Ilyen összehasonlítási lehetőséget legnagyobb sajnálatomra nem találtam az NBA hivatalos oldalán, ezért ilyen minimál táblázatban tudom ezeket az adatokat közölni. A bal oldali adatok kerekített értékek minden bizonnyal, emiatt lehetséges a 0,1-es eltérés.)

Amit még érdemes tudni:

Mindkét játékos kicsit több, mint a játékidő felét tölti pályán csapatában, vagyis komoly játékidő mellett nyújtják a fentebb taglalt teljesítményüket. A jobb oldali játékos példamutató munkamorállal rendelkezik, és bár ez többé-kevésbé a másik játékosra is elmondható, az ő megítélése kevésbé pozitív összességében. Ami miatt ez az összehasonlítás megszületett, az a két játékos fizetése közti különbség, vagyis a bal oldali játékos éves jövedelme a játékból 6,125,000 $, a jobb oldali játékosé pedig 18,000,000 $. Szerény véleményem szerint nincs ekkora különbség a teljesítményük között, noha utóbbi játékosnak nagy szerepe van fiatalabb csapattársai mentorálásában is. 

Konklúzió:

Egyik játékos sem teljesít idén túl jól, csapataik papíron jobbak nélkülük. Ennek ellenére mindketten masszív perceket játszanak, ami számomra kicsit érthetetlen. Ettől függetlenül biztos van valami oka ennek, ezt viszont inkább az edzőiktől kellene megkérdezni. (A jobb oldali játékos kapcsán azért meg kell jegyezni, hogy javít kicsit a védekezésen, de ez sem szignifikáns.)

Szereposztás:

Bal oldali játékos, jobb oldali játékos

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr5212083105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása