Hack-a-GM

Szezonfelező MVP-mustra - 1. rész

2017. január 14. - Agárdi László Lehel

A legtöbb csapat már lejátszotta meccseinek a felét az idei NBA alapszakaszában, úgyhogy érdemes lehet megnézni, hogy kikről is szólt ez a félszezon, kik voltak eddig a legértékesebbek a szezonban. A legtöbb szó a nemzetközi sajtóban Russell Westbrook-ról és James Harden-ről esik, ugyanakkor vannak rajtuk kívül is olyan játékosok, akikről meg kell emlékezni. Az első rész két főszereplője Kyle Lowry és Chris Paul.

Az adatok elsődleges forrása az NBA hivatalos oldala, a számok 100 támadásra kivetítve értendőek. A bal oldali számsorok tulajdonosa Kyle Lowry, míg a jobb oldalon szerepelnek Chris Paul mutatói.

A játékosok alapvető statisztikai mutatói:

kepernyofelvetel_142.png

Mindkét játékos fantasztikus számokat tud felmutatni, ugyanakkor a pontokat (és a beütött faultok számát) leszámítva mindenben jobb mutatókkal rendelkezik eddig Chris Paul. Az előkészítések számánál felfedezhető nagy különbséget árnyalja, ha kiegészítjük Lowry adatait azzal, hogy mellett játszik egy olyan DeMar DeRozan, aki 100 labdabirtoklásra kivetítve elvállal 29,4 dobást, kosarainak 76%-át nem előzi meg gólpassz. Ezzel szemben Paul hátvédtársa az a JJ Redick, akinek ennyi labdabirtoklás során 20,3 dobása van, kosarainak 86,8%-át pedig gólpassz előzi meg, az esetek 44%-ában Paul az előkészítő.

Mutatók a negyedik negyedben:

kepernyofelvetel_148.png

Ebben a játékrészben Lowry már jobb lepattanózásban is, valamint kevesebb labdát is ad el. Paul ugyanakkor majdnem ugyanannyi labdát is megszerez ebben a játékrészben, mint amennyit elszór. Ami szembetűnő még, hogy eközben sokkal több személyi hibát is vét.

Így alakulnak a dobásmutatók:

kepernyofelvetel_144.png

Itt megfordul a kocka a tendenciákat figyelembe véve, hiszen a büntetők értékesítésének hatékonyságán kívül mindenben jobban teljesít Kyle Lowry. Félelmetesen hatékonyan dolgozik a triplavonalon túlról, az egész ligát figyelembe véve a harmadik leghatékonyabb, illetve a harmadik legtöbb sikeres vállalása is van összességében. (A két listán nem ugyanazok a játékosok előzik meg.)

Így dobnak a negyedik negyedekben:

kepernyofelvetel_146.png

Lowry mezőnyhatékonysága gyakorlatilag megegyezik azzal, amit a meccs többi részében képes hozni, Paul viszont képes javítani a hatékonyságán ebben a játékrészben. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ebben a játékrészben gyengébben dobja a büntetőket, míg riválisa képes egy hajszállal jobban koncentrálni, amikor a vonalra állhat, mint a meccs korábbi szakaszaiban.

Így szerzik pontjaikat:

kepernyofelvetel_150.png

Mindketten előszeretettel alakítják ki maguknak a dobóhelyzetet, és láthatóan ezt jól is teszik, gondoljunk csak a nagyszerű hatékonysági mutatókra. Ez az adatsor arra is választ adhat, hogy miért hatékonyabb tripladobó idén Lowry, hiszen az általa értékesített hármasok 56,6%-át előzte meg gólpassz, míg ez a százalékszám Chris Paul esetében mindössze 34,8. 

Ezt mutatják a fejlettebb statisztikai mutatók:

kepernyofelvetel_152.png

Az első sor nem szorul semmiféle magyarázatra sem, ebben a kategóriában mindig is kiemelkedő volt Chris Paul. Az sem szolgál meglepetéssel, hogy nagyobb volumenben szolgálja ki a társait, ez egyaránt adódik az egyéni és a csapa játékstílusából is. Lepattanózásban pályafutása legjobb szezonját hozza, ami a megszerezhető lecsorgók függvényében ténylegesen megszerzett labdákat illeti. Lowry valamivel nagyobb százalékban fejezi be csapata támadásait, amit nagyon jól is tesz, mert az egész ligában csak heten rendelkeznek nála jobb True Shooting-mutatóval azok közül, akik legalább 20 meccsen pályára léptek, továbbá legalább 20 perces játékidővel gazdálkodhatnak. Ezt követően érdemes megnézni, hogy miként teljesítenek csapataik, amikor ők pályán vannak: 

kepernyofelvetel_155.png

Mindketten fantasztikus számokat hoznak ezen a téren, az egész ligában a harmadik legmagasabb Net Rating gazdája Chris Paul, de Lowry sem szégyenkezhet emiatt, hiszen a tizennegyedik helyen áll. (Ha ugyanazokat a szűrési feltételeket követjük, mint pár sorral feljebb.) Igazán érdekes képet az adhat róluk, ha azt is szemügyre vesszük, hogy csapataik hogyan szerepelnek akkor, amikor ők nincsenek pályán:

104,3 OFF RATING 102,7
106,4 DEF RATING 108,5
-2,1 NET RATING -5,8

Itt mutatkozik meg igazán, hogy milyen nagy hatással is vannak csapataikra, amikor ők pályán vannak, illetve mennyire hiányoznak, amikor nincsenek. (Érdekesség: DeMar DeRozan Net Rating-je +4,9, amikor viszont ő nincs a pályán, akkor csapata mutatója +16,1.) 

További érdekes adatok:

Az ESPN Real Plus-Minus mutatói alapján Chris Paul az első, míg Kyle Lowry a harmadik az egész ligában. Paul eddig 7 mérkőzést volt kénytelen kihagyni a szezon során, ezeken a mérkőzéseken 2-5 a Clippers mutatója. Lowry 10 meccsen dobott már legalább 5 triplát, ennél többre (13) egyedül Steph Curry volt képes, ugyanennyiszer pedig csak Eric Gordon csinálta ezt meg. (Ők ketten dobtak be idén több triplát összességében nála, viszont mindkettőjüknél hatékonyabban termel.) Chris Paul vezeti a ligát szerzett labdákban, átlagban 2,3 alkalommal rabolja ki aktuális ellenfelét meccsenként. Lowry 5, Paul pedig 4 alkalommal róhatott fel magának legalább 5 eladott labdát. Egyikük sem pontozódott még ki a szezon során.

Végszó:

Nagy valószínűséggel egyikük sem lesz MVP a szezon végeztével, ugyanakkor legalább említés szintjén beszélni kell róluk is a díjjal kapcsolatban, eddig teljesítményük alapján mindketten megérdemlik, hogy előkelő helyen végezzenek majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr6212124365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása