Hack-a-GM

A számok mögött - 2. rész

2016. december 23. - Agárdi László Lehel

Legutóbb megpróbáltam rávilágítani arra, hogy két játékos megítélése merőben eltérő lehet akkor is, ha hasonló számokat hoznak, csak nem egyforma nagyságú piacon játszanak. Ezúttal azt szeretném bemutatni, hogy mennyire becsapósak az általános statisztikai mutatók. A különbségek természetesen adódhatnak a csapatok eltérő játékrendszeréből, a játékosok különböző szerepéből, ugyanakkor szemet szúr, hogy a fejlettebb statisztikai mutatók mennyire más megítélés alá tud helyezni egy játékost.

A játékosok összehasonlításához az NBA hivatalos oldalán fellelhető adatok lettek felhasználva, valamint a Basketball Reference adatait használtam ellenőrzéshez. A táblázatok 100 támadásra kivetített adatokat tartalmaznak, és most sem kerülnek feltüntetésre az összehasonlított játékosok nevei. Ahogyan legutóbb, úgy most is két magas került terítékre.

A két játékos alapvető statisztikai mutatói:

kepernyofelvetel_12.png

A bal oldali játékos hasonló játékidő alatt minden szegmensben jobban teljesít, ezek alapján könnyedén ki lehetne jelenteni, hogy kettejük közül ő a jobb. (Ennek a kijelentésnek ugyanakkor semmi értelme, hiszen teljesen különböző stílusú csapatokban játszanak, a tudomány jelen állása szerint nem tudunk megnézni olyan alternatív idősíkot, amelyikben ez a két játékos a másiknak a csapatában játszhatna.) 

Vegyük szemügyre a dobóhatékonyságot:

kepernyofelvetel_14.png

A korábbi adatok függvényében nem meglepő, hogy a bal oldali játékos több mezőnykísérlettel is gazdálkodhat. Egyik játékos sem vállal számottevő mennyiségű triplát, ezzel az adattal nem is érdemes jelen esetben bővebben foglalkozni, csak a szemléltetés kedvéért került bele a táblázatba. Az egyetlen igazi különbség a büntetőzésben van, egy ekkora hibapontot a mai ligában kegyetlenül ki tudnak használni az ellenfelek.

Amit a fejlettebb statisztikai mutatók mondanak:

kepernyofelvetel_18.png

Ezek a számok már sokkal jobban szeretik a jobb oldali játékost, hiszen vele a pályán csapata sokkal jobb az ellenfélnél, míg a bal oldali játékos adatai már közel sem ennyire szívderítőek, bár saját csapata védekezése vele még így is hatékonyabb, mint a jobb oldali játékosé. Itt kell megjegyezni, hogy ez a különbség a csapatok játéksebessége közti eltérés is okozhatja. A pattanózásbeli különbség magáért beszél, a True Shooting pedig főleg a büntetőzésbeli különbség miatt ilyen eltérő.

Amit a számok nem (feltétlenül) mutatnak:

Az a számokból is kiderül, hogy a bal oldali játékosnak nagyobb szerepet szánnak támadásban, viszont a magas elvárásoknak még nem tud maradéktalanul megfelelni, büntetőzése miatt sokszor nem lehet pályán tartani. A jobb oldali játékos pont fordított helyzetben van, képes lenne több labdával is hasonlóan hatékony lenni, neki viszont még várnia kell erre. Riválisánál sokkal nagyobb támadórepertoárral képes dolgozni.

UPDATE: bal oldali játékos, jobb oldali játékos

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr2712068499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása