Hack-a-GM

A számok mögött

2016. december 22. - Agárdi László Lehel

Egy játékos megítélését nagyon sok minden befolyásolja, mint például a csapatának városa mekkora piacot képvisel, milyenek a csapattársai, ki az edzője, milyen a kapcsolata a médiával/szurkolókkal, vagy éppen mennyire él csendes/botrányos magánéletet az illető. Ezek mellet sok szurkoló megfeledkezik a legfontosabbról: mégis milyen teljesítményt nyújt a pályán, mennyire van befolyással egy-egy mérkőzés alakulására? A továbbiakban két játékos összehasonlítása olvasható, akik többé-kevésbé hasonló teljesítményt nyújtanak, mégis teljesen más a megítélésük.

A játékosok összehasonlításához az NBA hivatalos oldalán fellelhető adatok lettek felhasználva, az első két táblázat számai 100 támadásra kivetítve értendő. Hogy még érdekesebb legyen az összehasonlítás, a játékosok neveit nem tüntettem fel.

Kezdjük a játékosok alapvető statisztikai mutatóival:

kepernyofelvetel_5.png

Amint látható, a bal oldali játékos kicsit több pontot szerez, ugyanakkor a jobb oldali játékos hatékonyabb a lepattanók begyűjtésében, valamint a dobások blokkolásában. Ezekkel ebben a formában nem érdemes többet foglalkozni, hiszen nagyságrendileg hasonló a két teljesítmény, továbbá ennél fejlettebb mutatók is rendelkezésre állnak.

Következőleg vessünk egy pillantást a két játékos dobáshatékonyságára:
kepernyofelvetel_10.png

A dobásmutatókat illetően már sokkal nagyobb a kilengés, hiszen a bal oldali játékos egyértelműen többet vállal, legalábbis a triplavonalon túlról, azon belül hasonló számú dobáskísérletből gazdálkodhatnak. Elsősorban ennek tudható be a rosszabb mezőnymutatója, ugyanakkor a jobb oldali játékos pontossága így is figyelemre méltó. 

Amit a fejlettebb statisztikai mutatók mondanak:

kepernyofelvetel_8.png

Itt billen el igazán a mérleg nyelve hiszen a jobb oldali játékossal a pályán sokkal jobban működik csapata támadó- és védőjátéka is. A bal oldali játékossal a pályán a csapata 100 támadásra vetítve több pontot kap, mint amennyit szerezni képes, noha ezek az adatok nem csak tőle függenek, hanem a 4 fent lévő társán is. Ezt természetesen elmondhatjuk mindkettejükről, azt viszont már nem, hogy ugyanolyan hatékonyan szerzik pontjaikat. Az innen is kitűnik, hogy a bal oldali játékosnak nagyobb szerepe van csapata támadójátékában, legalábbis valamivel többet vállalhat, de teszi mindezt közel 6%-kal rosszabb True Shooting-gal.

Amit nem mutatnak a számok:

Egyik játékos sem számít első számú opciónak a támadások befejezésénél. Egyikükre sem jellemzőek a botrányok, balhék, nem szoktak a bűnügyi rovatban vendégeskedni. A számok alapján két nagyon hasonló, játékstílusok és megítélésük szerint viszont teljesen különböző kosárlabdázók. A számok alapján te kit választanál?

A végén pedig álljon itt a megoldás, a linkre kattintva a játékos képe látható: bal oldali, jobb oldali.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr4312068041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LP Soldier · http://linkinparkhun.blog.hu/ 2016.12.23. 16:09:10

Remek írás, annyi észrevétel, hogy a baloldali, illetve jobboldali szavakat külön kell írni ebben az esetben, mivel nem politikai irányzatokról van szó. :)
helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy?q=bal+oldal

Agárdi László Lehel 2016.12.23. 16:20:45

@Rausch István: Köszönöm szépen, igazad van, figyelmetlen voltam. :)
süti beállítások módosítása