Hack-a-GM

Gondolatkísérlet a Spurs újjáépítésére

2020. január 18. - Agárdi László Lehel

Megfigyelésem szerint a San Antonio Spurs legtöbb rajongója azt szeretné, hogy a szeretett csapatuk kötelezze el magát az újjáépítés mellett. Ehhez elengedhetetlen lenne, hogy elcseréljék a veterán magot, különösen az Aldridge–DeRozan duót, mert velük nem lehet se tankolni, se komolyabb sikerekért harcolni. A következő sorokban felmérem, hogy szerintem kik és miért lehetnének (reális) cserepartnerek.

lma_dmdr.jpg

A közelmúltban indult a Dodo Podcast legújabb GM játéka, ahol az egyik választható feladatnak pont az lett volna a lényege, hogy a SAS új alapokat kapjon. A játékot kitaláló srácok két pofátlanságot is elkövettek: egyrészt kiagyaltak még egy hasonlóan izgalmas témát, másrészt pedig 1 db A/4-es oldalban határozták meg a maximális terjedelmet. A feladathoz mindenféle kritériumot is megadtak, ugyanakkor a lehető legreálisabb kép felfestéséhez én most ezeket – egy kivételével – figyelmen kívül hagyom. Az egyetlen kivétel természetesen az a premissza, hogy a Spurs újjáépülésbe kezdene.

A jelenlegi keretükben lévő játékosokat 3 csoportra érdemes bontani: nagy szerződéssel rendelkező veteránok, közepes szerződéssel rendelkező veteránok, fiatal tehetségek. Az egyes csoportok az alábbiak szerint alakulnak:

  • Nagy szerződésű veteránok: DeMar DeRozan (idén 27,7 milliót keres, a következő szezonra ugyanilyen összegre opciója van); LaMarcus Aldridge (idén 26 milliót keres, jövőre 24-et, továbbá van egy 15%-os trade kickere)
  • Közepes szerződésű veteránok: Rudy Gay (idén és jövőre is 14-14 milliót kap, bónuszokkal lehet 16 is); Patty Mills (idén 12,4 milliót kap, jövőre 13,2-t); DeMarre Carroll (idén 7 milliót kap, jövőre 6,65-öt, a 2021/2022-es 7 milliójából pedig 1,35 garantált); Marco Belinelli (5,8 milliós lejáró, ő igazából csak azért van itt, mert nem akartam neki egy külön kategóriát létrehozni)
  • Fiatalok: Trey Lyles (2020/2021-re 5,5 milliós, nem garantált szerződése van); Jacob Poeltl (3,7 milliót keres, 2020-as korlátozott szabadügynök); Bryn Forbes (2,85 milliót keres, 2020-as szabadügynök, nyáron már 27 lesz, annyira nem fiatal); Lonnie Walker (2022-es korlátozott szabadügynök); Luka Samanic (2023-as korlátozott szabadügynök); Dejounte Murray (nyáron kezd el ketyegni a 4 éves, 64 milliós hosszabbítása); Keldon Johnson (2023-as korlátozott szabadügynök); Derrick White (2021-es korlátozott szabadügynök); Chimezie Metu (2020/2021-re 1,6 milliós, nem garantált szerződése van)

Úgy gondolom, hogy az első két csoportból senki sem érinthetetlen, sőt, a Spurs érdeke az, hogy közülük minél többen távozzanak. Ez egyrészt a tankolás miatt szükséges, másrészt pedig azért, hogy a meglévő fiatal mag többet tudjon játszani. A középső kategóriában szereplők közül az sem probléma, ha valaki marad, mert 2021-ben egyébként is lejárnak. Attól függően, hogy mennyire hosszú építkezést tervez a Spurs, el lehet azon gondolkodni, hogy őket – pickért cserébe – 2022-ben kifutó rossz szerződésekre is át lehetne váltani.

A fiatalabbak közül Lyles és Forbes esete is érdekes. Előbbi nem tűnik egy világmegváltó kosarasnak, de hasznos kiegészítőnek tűnik a jobb napjain. Forbes minden bizonnyal most szeretné megkötni élete szerződését, de róla sem vagyok meggyőződve, hogy a jövő csapatának szerves része lesz. Murray és White előtte van a hierarchiában, s Walker is játszhat hátvédet. Azért is lenne nehéz értékre váltani, mert már-már túl alacsony a fizetése, miközben nyáron lejár, és nem biztos, hogy ő az, akit kikölcsönözne valaki fél évre. Poeltl is kérdéses, hogy mennyi lesz a piacon az ára.

Az első fontos kérdés, hogy kinek lehet értékes LaMarcus Aldridge? Egy hónappal ezelőtt még azt válaszoltam volna erre, hogy szinte senkinek sem, ugyanakkor az elmúlt időszakban nagyon komolyan elkezdett triplázni. (Az elmúlt 12 meccsén 31/59 távolról.) A védekezése kérdéses lehet, főleg egy olyan rendszerben, amibe szezon közben kellene beletanulnia, de támadásban olyan fegyver lehet, amit nagyon sokan tudnának használni, ha ennél kevesebb lenne a fizetése. A trade kicker miatt ez most 29,9 millió, és ha nem mond le erről, akkor érdemes is ezzel számolni. Lehet, hogy van olyan csapat, aminek a kedvéért megtenné ezt a szívességet, de az a reálisabb forgatókönyv, hogy kéri az extra pénzt.

Úgy gondolom, hogy az egyik legizgalmasabb célállomás a Miami Heat lenne. Ha megszereznék őt, akkor a triplázásának köszönhetően Adebayo mellett is megférne a pályán időszakosan, míg azokban a percekben, amikor a fiatal center pihen, minőségi második opció lehetne mögötte. Butler miatt ők rövid idő alatt is szeretnének már nagyobb sikerekért küzdeni. A Heat tele van olyan szerződésekkel, amik legkésőbb 2021-ben lejárnak (Goran Dragic, James Johnson, Dion Waiters, Kelly Olynyk, Meyers Leonard), viszont nincs olyan valódi értékük, amit ők reálisan odaadnának. A draftjogokkal kutyául állnak, míg a Nunn–Herro kettős egy ilyen cserében szerintem érinthetetlen lenne. A Spurs legfeljebb akkor menne bele egy fiatal és első körös draftjog nélküli cserébe, ha máshonnan sem kapnának jobb ajánlatot.

A Portland Trail Blazers meglepő cserepartner lenne, mivel Aldridge náluk töltötte a pályafutása első 9 évét, majd a nagyobb sikerek reményében igazolt el tőlük. Ha a Blazers rájátszásba akar jutni, akkor valószínűleg változtatniuk kell, és egy Whiteside + 1 első körös draftjog csomag valószínűleg elegendő ellenérték lenne abban az esetben, ha a Spurs a jövőt akarja építeni. A Portland így egy újabb opciót kapna támadásban, ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy nekik még védekezésben is erősítés lenne ez a húzás. (Én abba a csoprtba tartozom, akik szerint Whiteside túlértékelt védő.) Amikor Nurkic visszatér, akkor hasonló helyzet állhatna elő, mint a Heat esetében, mivel mellette is játszhatna rövidebb időszakokra.

kepernyofelvetel_28.png

A többi csapat közül is néhány megpróbálhatja megszerezni, de nekik nem biztos, hogy megérné. A Charlotte Hornets nagyon centert akar szerezni, és a vezetőségükből még ki is nézném, hogy cserélnének érte. Nekik is egészen sok olyan szerződésük van, ami legkésőbb 2021-ben kifut, úgyhogy azzal nem lenne probléma, hogy megoldják a pénzügyi részét. A képen szereplő csere is csak egy opció a sok közül. Monkból még jó NBA-játékost is csinálhat a Spurs, míg MKG-ben továbbra is ott bujkál az új Kawhi. (Ha valaki kételkedne: az előző mondat egyik tagmondatát komolyan írtam.) Eszembe jutott még a Toronto, de ők szerintem nem javulnának akkor, ha Gasol/Ibaka helyett Aldridge lenne, míg a Dallas egy Lee–Hardaway kombóval próbálkozhatna, de ők tisztában vannak vele, hogy nem idén mennek a bajnoki címért, ezért ezt sem gondolom reálisnak. (Legalábbis úgy gondolom, hogy nem LMA a hiányzó láncszem nekik.)

Az 55 milliós kérdésre talán még nehezebb választ találni. Kinek kell DeMar DeRozan? Az Orlando Magic kézenfekvő választásnak tűnik, nekik egyébként is szükségük lenne valakire, aki pontokat tud felpakolni a táblára, de az ő jelenléte szerintem hátráltatná Fultz fejlődését. A fiatal irányító mostanában kezdi bontogatni a szárnyait, és egyelőre a bizalom mellett az a legfontosabb neki, hogy körülötte jól triplázó társak legyenek. DeRozan nem triplázik. Lehet, hogy igazságtalan vagyok vele, mert ebben a szezonban már túlszárnyalta az előző évi teljesítményét, de amikor 7, illetve 8 bedobott triplát jelent ez, akkor nem fogom letenni a hajam a teljesítményétől. Ha az Orlando hisz a Fultz-projektben, akkor szerintem hibát követnének el ezzel a cserével. Gordon szekere ugyanakkor kifelé áll egyes hírek szerint, ő egy érdekes célpont lehetne, ráadásul a fiatal maghoz is jól illeszkedne. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy egy kettejük köré épülő cserében melyik csapatnak kellene draftjogot adnia. Könnyen lehet, hogy nem az Orlandonak.

A Detroit Pistons csapata még érdekes lehet. Ők látszólag nagyon nem tudják eldönteni, hogy melyik irányba mozduljanak. Andre Drummond esetleges távozása azt vetítené elő, hogy beleállnak a tankba, amit csak segítene, hogy Blake Griffin hosszabb időre kiesett. Ha mégis a rájátszást céloznák meg, akkor egy Reggie Jackson, Tony Snell, első körös csomaggal jók lehetnek már. A Washington Wizards összehozhatna egy nagyon bizarr „nagy hármast”. Az esetükben Ian Mahinmi lejárója lenne a csere legfőbb pénzügyi alapja, és valószínűleg Ish Smith is bekerülne ebbe a tranzakcióba. Ehhez még kellene további matekozás, de innentől már meg lehetne oldani, akár harmadik csapat bevonásával is. Ki ne nézne meg egy Wall–Beal–DeRozan triót a pályán? (A kérdés nem a Wizards fanatikusainak szól, tőlük elnézést kérek, ha felzaklattam őket.)

kepernyofelvetel_37_1.png

Ha a New York Knicks szeretne magának egy sztárt, aki a nagy töméseivel szórakoztatja az MSG publikumát, akkor ők is összedobhatnak valamit érte, de ha Anthony Davis esetében nem adtak fel nagyobb értéket, akkor valószínűleg ebben az esetben sem fognak. A végére pedig azt a csapatot hagytam, akiknek a mezében valamiért nagyon el tudnám képzelni akár őt, akár LMA-t. Azt nem tudnám megmagyarázni, hogy miért, de ez a csapat a Brooklyn Nets. Olyan ellenértéket nehezen tudnának összerakni, ami ne lenne masszív túlfizetés, még akkor sem, ha a Spurs közben átvenné DeAndre Jordan szerződését, ami egészen 2023-ig fut. A Spurs nagyon nem akar ilyen hosszú szerződést. Külön nehezítő tényező még, hogy Prince és LeVert is poison pilles szerződésen van. (A szívem szakad meg a Brooklyn elmúlt években mutatott építkezéséért, de az idei nyaruk nálam nem annyira pozitív, főleg Jordan szerződtetése miatt, úgyhogy megérdemlik, hogy kicsit belegányoljak a mag szimpatikusabb felébe.)

Mivel péntek este 22:30-kor lusta vagyok már ehhez, ezért a szemléltető példán szereplő cserének sem számoltam utána, bár elvileg a poison pill benne van a kalkulációban,legalábbis úgy lenne logikus, ha már az ESPN feltünteti ezt. Arra már végképp nem esküdnék meg, hogy a trade kicker mellett is átmenne-e ez a csere, de azt majd megmondják a Dodo Podcastes srácok, elvégre ez az egész az ő ötletük volt. Úgy gondolom, hogy a Spurs számára nem lenne lehetetlen elcserélnie a két sztárját, még akkor sem, ha nem minden példa teljesen realisztikus. Arról egyébként nem vagyok teljesen meggyőződve, hogy a két sztár a fő ludas a gyenge teljesítményben, sokkal inkább gondolnám azt, hogy a szezon előtt többet vártak a Murray–White–Forbes hátvédtriótól. Egyikük sem rossz összességében, de ha 2020-ban Patty Mills a legjobban játszó hátvéd a csapatodban, akkor valami nincs rendben a többiekkel.

Ha az újjáépítés mellett dönt a Spurs, akkor további fontos kérdésekre is gyorsan választ kell találniuk, például arra, hogy mi lesz Forbes sorsa a nyáron. Szintén izgalmas lehet, hogy milyen értékre lövik be Poeltl-t, mert a nyáron előfordulhat, hogy olyan ajánlatot kap, amennyiért nem szívesen tartanák. Az Atlanta állítólag nagyon szeretne centert szerezni, náluk pedig illeszkedne is a fiatal maghoz az osztrák. Ha nem akarják túlfizetni, akkor lehet, hogy még most célszerű őt is beváltani. Ha viszont arra fogadnak, hogy a Hawks meg tud szerezni valaki mást, akkor feltételezhetően jó áron meg tudják majd tartani, mert a többi csapatnak nem lesz túl sok költőpénze. A rebuild melletti elköteleződés mindig sok izgalmas kérdést hoz, de arról nem szabad megfeledkezni, hogy a San Antonio még nem tette meg az első és egyben a legnehezebb lépést: még nem döntöttek úgy, hogy új kezdetre van szükségük.

 

Képek forrása: Forbes (nem a játékos), ESPN

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr6415413826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása