Hack-a-GM

Hogy állnak a bajnokok karácsonykor?

2019. december 25. - Agárdi László Lehel

Mindig is érdekelt, hogy mennyire érdemes nézegetni a tabellát a szezon egyes pontjain, például karácsonykor. Ez már egy olyan időpont, amikor elég sok meccset játszottak le ahhoz, hogy már ne kelljen kicsi mintáról beszélni, ugyanakkor az újonnan épülő csapatok még csak eddigre kezdenek igazán összeállni. Hasonló vízválasztó időpont még az All-Star szünet is, de most karácsony van, vagyis az alábbi kérdést érdemes jelen pillanatban feltenni: hogyan állnak a későbbi döntősök, bajnokok karácsonykor? És kik jutnak idén a döntőbe?

pinterest.jpg

December 25-én hagyományosan kiemelt programot állít össze az NBA. Gyakran előfordul, hogy az előző döntő tényleges, vagy a következő finálé remélt párosítása is a műsor része. Általában azok a csapatok lépnek ilyenkor pályára, akiket valamiért nagy figyelem övez. Azt természetesen senki sem tudja megoldani, hogy a leendő bajnok mindenképpen játsszon ezen a napon, azt viszont meg lehet vizsgálni, hogy a későbbi végső győztes milyen győzelmi rátával állt az elmúlt években a karácsonyi meccsek előtt. Két szelet bejgli között ezt meg is tettem... 

Az alábbi ábrákról prózai okok miatt hiányzik az 1999-es és a 2012-es részeredmény: ezekben az években lockout miatt csak később kezdődött a szezon, így nincsenek felhasználható adatok.

kesobbi_dontosok_karacsonykor_1.png

Szembeötlő, hogy 1990 óta mindössze 6 alkalommal fordult elő, hogy a két döntős közül az nyerte a bajnoki címet, aki karácsonykor rosszabbul állt. Az előző 12 évet vizsgálva csak egyszer volt ilyen. Ha ebből indulunk ki, akkor azt lehetne mondani, hogy a döntőben érvényesülni szokott a papírforma, vagyis az a csapat nyer általában, amelyik több győzelmet szerzett az alapszakaszban (karácsonyig). A nyugati dominancia is kirajzolódik már ennyi idő alatt is, többnyire az ebből a konferenciából a döntőbe jutó csapat nyer többet. Amikor mégis a keleti döntős nyert több meccset karácsonyig, akkor egy alkalmat leszámítva (1995) ők is nyerték a bajnoki címet.

kesobbi_bajnokok_gyozelmi_ratai.png

A végső sikerig eljutó csapatok karácsonykor többnyire jobb győzelmi rátával bírnak, mint amilyennel az idény végén. Ebben közrejátszhat az a tényező, hogy ők általában az alapszakasz végén megtehetik, hogy pihentetik a legjobb játékosaikat, ezért az idény végén olyan vereségek is becsúszhatnak, amiknek a statisztikai valószínűség szerint nem kellene. Ha ezt a – jellemzően enyhe – visszaesést természetesnek tekintjük, akkor azon csapatok szurkolóinak sem kell aggódniuk, akiknek a kedvenc csapatuk kicsivel gyengébben teljesítenek az ünnepeket követően.

kelet.png

Karácsony után a keletről döntőbe jutó csapat az elmúlt években jellemzően visszaesik, ugyanakkor nem lehet megállapítani semmilyen egyértelmű tendenciát. Egyes években visszaesnek, míg másik szezonokban javulnak azok a csapatok, akiknek júniusban is jelenésük lesz később. Emiatt ebből nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni, hogy melyik csapat fog bejutni a döntőbe, ugyanakkor az mégis segíthet ebben, hogy -10% és +10% közöttiek szoktak lenni a kilengések. Ha valamilyek gárda ennél nagyobb mértékben esik vissza, akkor az valószínűleg nem fog fináléba jutni. (Ez így egyébként is logikusan hangzik, de néha nem árt kijelenteni az egyértelmű dolgokat is.) A 10% feletti javulás nagyon ritka ezeknél a csapatoknál, továbbá emiatt csak a tankolásra voksoló rajongók szoktak aggódni.

nyugat.png

Nyugaton a helyzet változatlan hasonló, mint keleten. A legnagyobb különbség, hogy ebben a konferenciában a negatív irányú kilengések kisebb mértékűek szoktak lenni, ugyanakkor kivételek itt is akadnak. Itt – a tavalyi kivételt leszámítva – tendenciának tűnik, hogy az elmúlt években visszaesik a későbbi nyugati döntős karácsony után, de többnyire csak kis mértékben. Ilyen hosszú ideig tartó ismétlődést sehol máshol nem lehet megfigyelni, ez a 9 szezonon keresztül húzódó periódus kiemelkedő. A következő években érdemes lesz figyelni, hogy a 2019-es eltérés csak egyszeri alkalom volt-e, vagy ismét egy olyan korszak következik, ahol vegyes irányúak lesznek a kilengések.

bajnok.png

A végső győztes 2006 óta csak egyetlen alkalommal javított a mérlegén karácsony után. Ez még nem jelenti azt, hogy rossz előjel lenne, ha valamelyik együttes feljavul az ünnepi játéknap után, de az a gyakoribb az elmúlt bő évtizedben, hogy a végső győztes már a szezon első harmadában is jó. A bajnokok általában jól kezdik az idényt, vagy legalábbis statisztikailag sikeresebben, mint ahogyan folytatják az alapszakasz többi részében. Korábban ez nem volt tendencia, de kellően nagy minta van ahhoz, hogy ezekből az adatokból releváns következtetéseket tudjunk levonni. A teljes időszak alatt 2,18%-os a visszaesés a leendő bajnoknál karácsony után, a 2006 utáni időszakot vizsgálva pedig 5,13%-os.

kombi_1.png

Ha az elmúlt ~30 év adatait összevonjuk, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy keletről 71,31%-os karácsonyi mérleggel lehet bejutni, míg nyugatról átlagosan 75,56%-os teljesítmény szükséges december 25-e előtt. A bajnok átlagosan 71,80%-os mutatót mondhat magának ilyenkor. Ezek az adatok egyrészt rámutatnak arra, amit mindig sokan hangoztatnak, hogy nyugat mennyivel erősebb, mint kelet, másrészt pedig lehetőséget ad egy is játszadozásra. Jelenleg a Toronto Raptors áll a legközelebb az „ideális” karácsonyi keleti mérleghez (70%), míg nyugaton a Denver Nuggets (72,4%). Egy ilyen párosítás nagyon meglepő lenne, de egy Nuggets–Raptors döntő biztosan élvezetes lenne. Ez tényleg csak játék a számokkal, de mikor máskor játszadozna az ember, ha nem karácsonykor?

 

Kép forrása: Pinterest

Adatok forrása: basketball-reference

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr5515365540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása