Hack-a-GM

Szezonfelező MVP-mustra - 4. (befejező) rész

2017. január 23. - Agárdi László Lehel

A legtöbb csapat már lejátszotta meccseinek a felét az idei NBA alapszakaszában, úgyhogy érdemes lehet megnézni, hogy kikről is szólt ez a félszezon, kik voltak eddig a legértékesebbek a szezonban. Kétségkívül a Westbrook - Harden párosról esik a legtöbb szó, legutóbb az előbbi teljesítménye már kivesézésre került, úgyhogy most az utóbbi következik. A negyedik rész főszereplői LeBron James és James Harden.

Az adatok elsődleges forrása az NBA hivatalos oldala, a számok 100 támadásra kivetítve értendőek. Mivel legutóbb többségében pozitív visszajelzések érkeztek az új ábrázolási mód miatt, ezért most is ezt a technikát alkalmazom, ugyanakkor a későbbiekben további finomítások várhatóak ez ügyben. James számai sárga, míg Harden mutatói piros színnel vannak jelölve.

kepernyofelvetel_197.png

Harden pontokban, gólpasszokban, valamint lepattanózásban is magasabb átlagot képes felmutatni, mint LeBron James, ezek közül az utóbbi nevezhető valamelyest meglepőnek, ha a szezon előtti várakozásokat tekintjük kiinduló alapnak. 100 támadásra kivetítve mindketten tripla-duplát átlagolnak, amire rajtuk kívül csak Russell Westbrook és Draymond Green képes az egész ligában. Harden több gólpasszára több eladott labda is jut, míg a játékszer megszerzésében James egy hajszállal jobban teljesít riválisánál.

kepernyofelvetel_203.png

A negyedik negyedekben arányaiban több pontot szereznek mindketten, mint az egész mérkőzést figyelembe véve, ráadásul még jobban is lepattanóznak ebben a játékrészben. A magasabb pontátlagokból feltételezhető lenne, hogy ilyenkor kevesebb gólpasszt osztanak szét, ez viszont csak Harden esetében igaz. James a negyedik negyedekben arányaiban még több előkészítést is jegyez, mindezt pedig úgy éri el, hogy eközben több labdát is szerez, kevesebbet ad el, amelyek viszont Harden-t illetően már nem mondhatóak el.

kepernyofelvetel_199.png

LeBron James pályafutása szinte teljes egészében a leghatékonyabb pontszerzők közé tartozott, annak ellenére is, hogy időről-időre megszenvedett a büntetőkkel és/vagy a triplákkal is. Ebben a  szezonban ez éppen úgy alakul, hogy büntetőzésében a második legrosszabb mutatóját tudja felmutatni, ugyanakkor triplázásban pályafutása harmadik legjobb szezonját hozza. Vele szemben Harden-nek korábban egyik dobásfajtával sem volt hasonló nehézsége, idén viszont alulról súrolja eddig a triplázása a „hatékony/ nem hatékony” képzeletbeli vonalat, miközben majdnem minden második dobása a hárompontos vonalon túlról érkezik. 

kepernyofelvetel_201.png

A negyedek negyedekben hasonló tendenciák fedezhetőek fel első látásra a két játékos mutatói között, jobban megnézve ugyanakkor kicsit jobban szétnyílik közöttük az olló. Mindketten rosszabbul büntetőznek ilyenkor, Harden hatékonysága 6,4%-ot, míg James-é 3,4%-ot esik vissza. Harden ilyenkor sokkal rosszabbul dobja a triplákat a mérkőzések egészéhez képest, James ugyanakkor valamivel még hatékonyabb is tud lenni. Nagyrészt ennek is köszönhetően a kettejük közti mezőnyszázalékbeli különbség is 7,2-ről 10-re növekszik.

kepernyofelvetel_205.png

Mindketten a hatékonynak tartott helyekről szerzik pontjaik többségét, ezekről a helyekről viszont már igencsak eltérő arányban eredményesek. Harden elsősorban a tripláira támaszkodik, valamint a festéket elsősorban a büntetők kiharcolása céljából támadja, addig James pontjainak majdnem a felét a felfestett területről szerzi. Az utóbbi játékos néhanapján még előveszi egyik régi kedvenc fegyverét, vagyis a középtávolit is, de már sokkal kevesebbet alkalmazza ezt, mint karrierje korábbi szakaszában. Mindketten idén szerzik arányaiban a pontjaik legkisebb hányadát innen.  

kepernyofelvetel_207.png

Harden valamivel nagyobb arányban fejezi be csapatai támadásait, ráadásul összességében hatékonyabban is szerzi pontjait, mint James, ami elsősorban a két játékos büntetőzése közti különbségnek köszönhető. (Harden nem csak pontosabban dobja az egypontosakat, hanem többet is kísérletezhet.) Harden emellett nem csak több lepattanót szerez, hanem a megszerezhető lecsorgók nagyobb hányadát is gyűjti be, míg mindketten közel azonos gólpassz/eladott labda mutatókkal bírnak.

kepernyofelvetel_209.png

Mindkettejük csapata sokkal jobban teljesít, mint az aktuális ellenfél, amikor ők pályán vannak, ebben nincsen semmi meglepő véleményem szerint. Amikor Harden leül, akkor csapata támadójátéka több szintet esik vissza, ugyanakkor a védekezés ezekben a percekben nagyon sokat javul, ezáltal megteremtve a lehetőséget arra, hogy nyugodtan tölthessen pihenéssel egy kis időt. Ezzel szemben azokban a percekben, amikor James pihen, a Cavs játéka a pálya mindkét oldalán látványosan visszaesik, ilyenkor összességében rosszabbul teljesít a csapat, mint az aktuális ellenfél pályán lévő ötöse.

Végezetül néhány válogatott érdekesség: Az ESPN Real Plus-Minus mutatói alapján James a 4. Harden a 13. az egész ligát figyelembe véve. Az RPM Wins mutatójában közvetlenül egymás után helyezkednek el, ahol Harden az 5., őt követi LeBron. James Harden értékesíti meccsenként a legtöbb büntetőt. LeBron James jegyzi a negyedik legtöbb kosarat meccsenként, míg Harden csak a 15. az erre vonatkozó rangsorban. Ettől függetlenül Harden a 3., míg James a 9. a pontlistán, ezzel is rámutatva arra, hogy mennyivel másképp szerzik pontjaikat. Harden adja el meccsenként a legtöbb labdát, James pedig a 4. ebben. Harden 3 alkalommal adott el legalább 10 labdát, ebből kétszer a Raptors ellen. Harden 13, James 3 tripla-duplát tud eddig felmutatni a szezonban. James eddig 3 meccsről hiányzott, ezeken a találkozókon a Cavs mérlege 0-3. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr4912147377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása