Hack-a-GM

A számok mögött - 9. rész

2017. január 11. - Agárdi László Lehel

A legtöbb játékosra közel sem esik annyi figyelem, mint a sztárokra, de ez nem csak a médiában van így, ugyanez a helyzet figyelhető meg a pályán is. A védők óhatatlanul is szorosabban őrzik, közelebb helyezkednek azokhoz a játékosokhoz, akiktől valószínűsíthető, hogy befejezik csapatuk támadásait, így több teret hagyva az ellenfél más játékosainak. Ezen őrizetlenül hagyott játékosok közül tudnak kiemelkedni azok, akik ilyen helyzetekben megkapva a labdát könyörtelenül értékesíteni tudják helyzeteiket, ezzel is több figyelmet magukra vonva, amely által megkönnyítik csapattársaik dolgát is. Ehhez a teljesítményhez optimális esetben elit védekezés is társul. A következőkben két olyan játékosról lesz szó, akik idén a játék ezen elemében nagyot léptek előre, ezzel is tovább növelve az értéküket. 

Az adatok elsődleges forrása az NBA hivatalos oldala, a számok 100 támadásra kivetítve értendőek. A fizetési adatok forrása a Basketball Reference oldala, míg a két shot chart (erre nincs egy használható magyar kifejezés?!? dobástérkép???) forrása a csodálatos StatMuse oldala A két játékos arcképére ugrólink vezet a cikk alján, ugyanakkor a nevük egyszer sem fog szerepelni az alábbiakban.

A játékosok alapvető statisztikai mutatói:

kepernyofelvetel_128.png

A bal oldali játékos valamivel jobban teljesít a lecsorgók megkaparintásában, továbbá több labdát szerez, több dobást blokkol, kevesebb labdát ad el. Ez utóbbi ugyanakkor összefügg a játékszer járatásában betöltött kisebb szereppel is, ennek fényében érdemes megítélni azt is, hogy csak egy hajszállal szerez több pontot, mint riválisa.

Így alakulnak a dobásmutatók:

kepernyofelvetel_130.png

A játék ezen szegmensében egy fokkal nagyobb a különbség a két játékos között, ettől függetlenül elismerésre méltó mindkettejük teljesítménye. A bal oldali játékos mezőnymutatója egészen félelmetes, kiváltképp annak tükrében, hogy kísérleteinek közel 40%-a a hárompontos vonalon túlról érkezik. Ennél is nagyobb arányban, majdnem vállalásainak 56%-a érkezik a triplavonal mögül a jobb oldali játékosnak, mindketten kiemelkedően tüzelnek ebből a távolságból. Ilyen félelmetes hatékonysághoz szükségeltetik a megfelelő dobásválasztás, továbbá a társaktól érkező kiszolgálás, ez utóbbira valóban nagy százalékban támaszkodik a két játékos:

kepernyofelvetel_132.png

A számok magukért beszélnek mindkét oldalon, mindent elmondanak helyettem is. Ehelyett inkább gyönyörködjön az ember egy percig a két játékos „dobástérképében”:

Így dob a bal oldali játékos:

kepernyofelvetel_136.pngÍgy dob a jobb oldali játékos:

kepernyofelvetel_138.png

Ezt mutatják a fejlettebb statisztikai mutatók:

kepernyofelvetel_134.png

Alulról fölfelé indulva megállapítható, hogy a két játékos hasonló arányban fejezheti be csapatai támadásait, mindketten kivételesen hatékonyan dolgoznak. Ahogy az az általánosabb adatokból is sejthető volt, a bal oldali játékos jobban teljesít a lepattanók begyűjtésében, míg a jobb oldali játékos nagyobb szerepet vállal a játék szervezésében, miközben riválisánál jobban is ügyel a labdára. Amit viszont a felső sorok mutatnak, a jobb oldali játékos sokkal nagyobb pluszt ad csapatának összességében, amikor a pályán van, bár a bal oldali játékosra sem lehet emiatt panasz. Ennek fényében érdemes megnézni azt is, ahogyan nélkülük teljesítenek csapataik:

100,7 OFF RATING 104,7
109,5 DEF RATING 107,8
-8,8 NET RATING -3,1

Ahogyan arról a bevezetőben is szó esett, egyik játékos sem számít klasszikus értelemben vett sztárnak, ugyanakkor fontos kiegészítő információ róluk, hogy mindketten csapatuk kezdőjében kapnak helyet, vagyis igen gyakran akkor pihennek, amikor a többi kezdő. Ennek fényében vizsgáltam a meg a két játékos jelenlétének/hiányának a csapatra nyújtott hatását mégpedig azzal a technikával, hogy összehasonlítottam azokkal a csapattársaikkal ezeket a mutatókat, akik állandó tagjai a rotációnak. Ezt követően az állapítható meg, hogy a bal oldali játékos által kifejtett hatás a pálya mindkét végét (NET RATING) figyelembe véve a harmadik legnagyobb csapatán belül. Vele szemben a jobb oldali játékos első ebben az összehasonlításban csapatán belül, ráadásul egyedül az ő padoztatása során fordul negatívba a csapat ezen mutatója.

Amit még érdemes tudni:

A számokból elég sok minden kiderült a játékosokról, sokan szerintem ezen sorok olvasásakor már sejtik, esetleg tudják is, hogy kikről esett szó a fentebbi sorokban. Teljesítményük értékét tovább árnyalhatja, ha ismét ahhoz a módszerhez folyamodok, hogy megnézem a két játékos elhelyezkedését a fizetési listán. A bal oldali játékos idei keresete 5,893,981 $, ami csapatán belül mindössze a hetedik legtöbb. (Hozzá kell tenni, ez még az újoncként kapott szerződése, de akkor is ennyiért hozza idei teljesítményét.) A jobb oldali játékos sem vihet haza nála sokkal többet, neki az idei évre 6,286,408 $ garantált fizetése van csapatától, ráadásul a következő években is alig valamivel többért fog játszani. Ezzel ő csapata hatodik legjobban kereső játékosa. Szerintem ennél mind a ketten többet érdemelnének, más kérdés, hogy erről nem én döntök.

Szereposztás:

Bal oldali játékos, jobb oldali játékos

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr2212118233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása