Hack-a-GM

A számok mögött - 4. rész

2016. december 28. - Agárdi László Lehel

Egy játékos teljesítményét nagyban befolyásolja a csapatában betöltött szerepének nagysága, illetve az őt körülvevő társak játéka is. Egy gyengébb csapatban sokkal nehezebb hatékony pontszerzőként teljesíteni, mint egy olyan együttesben, amelyik a liga legjobbjai között van elkönyvelve. A most következő összehasonlításban két olyan játékosról lesz szó, akik csapataikban hasonló szerepet töltenek be, hasonló hatékonysággal szerzik pontjaikat, viszont egyikük csapata a szűk elitbe tartozik, míg a másikuké csak álmodozik a rájátszást érő helyekről.

Az adatok elsődleges forrása az NBA hivatalos oldala, a számok 100 támadásra kivetítve értendőek. A két játékos neve ezúttal a cikk alján azonnal fel lesz tüntetve, mivel az adatok alapján egyikük nagyon könnyen felismerhető, ahogyan riválisa kitalálása sem lehet olyan körmönfont, mint legutóbb.

A játékosok alapvető statisztikai mutatói:

kepernyofelvetel_37.png

Ahogy végignézünk ezeken a számokon, könnyen arra a megállapításra juthatunk, hogy ezeknek a játékosok ténylegesen a pontszerzéssel kell foglalkozniuk elsődlegesen a támadások során. (Megjegyzés: a labdaszerzések és a lepattanók alapvetően védekezési mutatók, de nem szabad megfeledkezni a gyorsindításokból szerzett könnyű kosarakról sem, melyeknek ezek a labdák az alapjaik, ezért kerültek feltüntetésre. Ezekből a számokból természetesen nem lehet közvetlenül következtetni az ilyen módon szerzett pontokra, de kiegészítő adaléknak megfelelnek ezek az adatok.) 

A dobásmutatók:

kepernyofelvetel_39.png

A bal oldali játékos kicsit több dobásból dolgozhat, de ez a különbség részben annak is köszönhető, hogy a jobb oldali játékos több gólpasszt oszt ki, illetve valamivel több labdát is szór el. Kettejük összhatékonysága között nincs szignifikáns különbség, viszont a jobb oldali játékos triplázása jobban egyben van ezen sorok születésekor, ez a hatékonyság nagyon dicséretes, bár a ligában nagyon sokan örülnének olyan teljesítménynek is a játék ezen szegmensében, amit idén eddig produkál a bal oldali játékos.

A fejlettebb statisztikai mutatók:

kepernyofelvetel_41.png

Azzal kezdeném, amit most nem tüntettem fel, vagyis a NET Rating-gel: ebből az adatból könnyen ki lehetne találni, hogy melyik játékos játszik elit csapatban, melyik pedig a kevésbé sikeresben, de ennek a felfedésére csak kicsit később kerül sor. A megjelenített számok megerősítik, ami már eddig is látható volt, vagyis a jobb oldali játékos inkább jeleskedik a társak kiszolgálásában is, valamint hatékonyabban szerzi pontjait, ugyanakkor a bal oldali játékos valamivel gyakrabban fejezi be a támadásokat.

Ahonnan a pontokat szerzik:

kepernyofelvetel_43.png

A mai ligában egyre jobban átveszi a középtávoli dobások helyét a triplák, mivel statisztikailag sokkal jobban megéri azoknak az elvállalása. Ennek fényében meglepő lehet, hogy a bal oldali játékos pontjainak közel negyedét ilyen dobások eredményezik. Vele szemben a jobb oldali játékos dobáskiválasztása sokkal jobban tükrözi az elmúlt évek során egyre népszerűbbé váló trendet, miszerint sokkal nagyobb mértékben támadja a festéket a kosár/fault reményében.

Ahogyan dobóhelyzetbe kerülnek:

kepernyofelvetel_47.png

Ez az a táblázat, amelyikből egyértelműen kiderül, hogy melyik játékos játszik élcsapatban, illetve melyikük együttese található a liga alsó harmadában. A bal oldali játékos vállalásainak döntő többségét gólpassz előzi meg, különösen szembeötlő ez a triplák tekintetében. A jobb oldali játékos kosarainak majdnem a fele magának kialakított helyzetből születik, ennek ellenére is rendkívül hatékonyan szerzi pontjait. 

Amit a számok nem mutatnak:

A bal oldali játékosnak egy teljesen új szerepkörben kell bizonyítania, a korábbi évekhez képest idén nem növelhette tovább kísérletei számát, bármennyire is tette hatékonyan ezt eddig minden évben. Pályafutása legrosszabb teljesítményét hozza eddig a triplavonalon túlról. A jobb oldali játékos erre az idényre kapta meg a nagyobb lehetőséget, előző éveiben többnyire csere volt, ráadásul sokat játszott másik poszton is.

Konklúzió:

Ezzel az összehasonlítással nem azt szerettem volna bizonyítani, hogy melyik játékos a jobb, hiszen a védő oldalon mutatott teljesítményükkel nem foglalkoztam részletesebben. Egyrészt arra szerettem volna rámutatni, hogy különböző játékstílus és csapatkörnyezet mellett is lehet valaki nagyon hatékony pontszerző, másrészt pedig a jobb oldali játékos idei teljesítményét próbáltam kontextusba helyezni, amiről érzésem szerint eddig kevesebb szó esett, mint azt érdemelné, nálam esélyes a legtöbbet fejlődött játékos díjára is. (Erről talán legközelebb.)

Szereposztás:

Bal oldali játékos, jobb oldali játékos

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr9612077895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása