Mike Conley mellett elszalad a liga?

2019. december 07. - Poolikutya

Mike Conley az NBA egyik legkedveltebb és leginkább alulértékelt játékosa volt az elmúlt évtizedben. Ez még úgy is igaz, hogy egy ponton ő volt a liga legnagyobb szerződésével rendelkező játékosa. A neve összeforrt a Memphis Grizzlies csapatával, és ezt néhány év múlva a FedExForum plafonjára felhúzott 11-es mez is szemléltetni fogja. A sok éves közös küzdelem után eljött az elkerülhetetlen újjáépítés ideje a Maciknál, s ennek részeként Conley a Utah Jazz játékosa lett. Régi csapata látszólag jó helyzetbe hozta, elsőre álomszerű párosításnak tűnt ez a házasság, de Conley eddig kilóg innen. Sajnos nem a jó értelemben.

slc_dunk.jpg

Conley mindenkori játékát nagyon könnyű összefoglalni: hajt, küzd, jó döntéseket hoz, felelősséget vállal a nehéz helyzetekben, keményen és sportszerűen játszik. Egyik kedvenc statisztikám róla, hogy még sosem kapott technikait az NBA-ben. Ha mond valamit, akkor odafigyelnek rá a csapattársai, az edzői, a bírók pedig tisztelik őt. Kevés az ilyen játékos. Hasonlóan kevés manapság az olyan is, aki egyetlen csapatban tölti a teljes pályafutását. Egy romantikus világban Conley ilyen lenne. Marc Gasol is ilyen lett volna. Az NBA-ben ugyanakkor nincs helye az ilyen romantikának, de a Memphis védelmére el lehet mondani, hogy igyekeztek mindkettőjüket olyan helyre cserélni, ahol a pályafutásuk hátralévő részében sikerekért küzdhetnek. Gasol bajnok lett, míg a mai főszereplőnk megkapta az egyik legizgalmasabb csapatnál a karmesteri pálcát.

pace.png

A Jazz idei keretében nem a Rubio–Conley „csere” az egyetlen változás, de ezt önmagában is érdemes megvizsgálni. Ettől a váltástól könnyű volt azt várni, hogy sikeres lesz, mert a korábbi idények alapján egy jó irányítót egy még jobbra cserélt a Utah. Noha mindketten önzetlenek és posztjukhoz képest jó védők, mégis teljesen más játékstílust képviselnek. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy mekkora a játék sebessége akkor, amikor ők pályán vannak. Rubio hagyományosan olyan tempóban játszik, ami a ligaátlag körül, de inkább felett van, míg Conley ennek a szöges ellentéte. Snyder érkezése után a Jazz még a Grizzliesnél is lassabb tempót diktált, de a Rubio–Mitchell duó megszerzése (2017/2018) változtatott ezen.

Conley még sosem játszott huzamosabb ideig olyan magas tempójú csapatban, mint idén, és előfordulhat, hogy részben emiatt nem találja a helyét. A Memphis hagyományosan lassú csapat volt, Conley pedig ezt az egy stílust ismerhette meg az eddigi NBA-pályafutása során. Mindig messze voltak a ligaátlagtól is sebességben. Ez alapján érthető, ha hosszabb tanulási időszakra van szüksége az új csapatában. A Jazz ráadásul tavaly és idén is a ligaátlag feletti tempóban játszik, vagyis ez a váltás ebben az értelemben is nagyon nagy ugrás. Érdekesség, hogy Rubio idén még jobban elszabadult, ahogyan a Memphis is elképesztően nagyot változott azzal, hogy most már Ja Morant kezében van a labda.

teljesitmeny_valtozasa.png

A közelmúltban voltak arra utaló jelek, hogy a magasabb sebesség jó hatással lehet Conley teljesítményére. Az előző idényben az All-Star gála – és Marc Gasol elcserélése – után 14 meccsen lépett pályára, és ezeken olyan tempóban játszott a Grizzlies, mint még soha. A 2017/2018-as és a 2018/2019-es idények között ennek köszönhetően nagyot ugrott az egyéni pace az esetében, egyébként nem lett volna kiugró az előző idénye sem ebből a szempontból. Idén eddig lassabb tempóban játszik, mint abban a rövid időszakban tavaly, ugyanakkor sokkal kevesebbszer (USG% 23%) fejeződik be rajta keresztül egy-egy támadás, mint korábban. Amikor mégis így történik, akkor azt rossz nézni általában. Nem szabad elfelejteni, hogy a pozitív és a negatív kilengést hozó időszak is viszonylag kicsi minta alapján figyelhető meg.

elso_21_meccs.png

Közismert, hogy a Jazz egy nagyon kötött rendszerben játszik Snyder irányítása alatt, ezért az új játékosoknál nagyobb valószínűséggel fordulhat elő, hogy lassabban tanulnak bele ebbe. Eleinte Rubio is megszenvedett ezzel, a korábban 8-9 gólpasszt átlagoló irányítónak óriásit zuhant a gólpasszátlaga. Conley sosem tartozott a sok előkészítést jegyző irányítók közé, ami részben szintén az alacsonyabb tempó miatt volt, részben pedig azért, mert Marc Gasol is nagy szerepet vállalt a játékszervezésből. Ami itt a legnagyobb különbség, hogy Rubio esetében ezek nem voltak rossz számok így sem, míg Conley-tól ennél sokkal többet várnak, főleg hatékonyságban. A jövőben elképzelhető, hogy ez feljavul, megtalálja azokat a dobásokat, ami számára és a csapatnak is jók, mivel idővel Rubio is megtalálta a helyét. Jelenleg úgy tűnik, hogy a két játékos hasonló rendszerben hasonló értéket képvisel. 

hatas_onoff.png

Amikor Rubio nem volt pályán, akkor a Jazz valamivel gyorsabban játszott, ugyanakkor rendre gyengébbek voltak az ellenfeleiknél. Idén Conley esetében ez még erősebb jelenségnek tűnik. Szembeötlő, hogy a Utah hatékonysága is kategóriákat esik nélküle, de ez nem csak miatta van, hanem a többi kezdő miatt, akikkel a percei nagy részét együtt tölti a pályán. Nemcsak a rendszerrel, de velük is össze kell még szoknia, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendszerben nem ő az egyetlen új elem. Az elmúlt években komoly perceket játszottak két magasemberrel. Favors távozásával erről lemondtak, ráadásul így Gobert cseréjét is elvesztették.

Bogdanovic is új elem a kirakósban, aki ugyan paradésan teljesít, de mégis nehezítő tényező lehet Conley számára, hogy nem egy olyan csapatba került bele, amiben csak az ő beépítését kell megoldani. Őket ráadásul Snyder teljesen ugyanazokban a periódusokban játszatja, Conley 29,9 percéből 27,6-ban Bogdanovic is pályán van. A rendszernek Joe Ingles lenne az egyik agya, aki kikerült a kezdőből, így sokszor nincsenek is együtt pályán, mivel Ingles felel a második sorban a játékszervezésért. Meccsenként mindössze 12,7 percig játszanak együtt. Conley beépítésén valószínűleg sokat segítene az, ha ez a szám növekedne, és remélhetőleg ez megtörténik. Ha ez nem sikerül, akkor komolyan el lehet azon gondolkodni, hogy a magas pace miatt nem teljesít jól, és akkor fel lehet tenni a kérdést: Mike Conley mellett elszalad a liga?

 

Kép forrása: SLC Dunk

Adatok forrásai: stats.nba.com, basketball-reference

A bejegyzés trackback címe:

https://hack-a-gm.blog.hu/api/trackback/id/tr3815335974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.